TDK dört kelimenin anlamını sözlükten kaldırdı

TDK dört kelimenin anlamını sözlükten kaldırdı

TDK, kadınların yıllardır tepki gösterdiği ve anlamlarının düzeltilmesi için kampanya başlattığı "müsait", "kirli", "esnaf", "serbest" kelimelerinin anlamlarını sözlükten kaldırdı.

Türk Dil Kurumu (TDK), yıllardır kadınlar tarafından tepki çeken ve anlamlarının düzeltilmesi için kampanyalar başlatılan bazı kelimelerin cinsiyetçi ifadeler içeren anlamlarını sözlükten kaldırdı. TDK'ya bağlı Güncel Türkçe Sözlük Bilim ve Uygulama Kurulu üyeleri ve uzmanlarının 2019 yılında başlattığı güncelleme çalışmaları kapsamında bu adım atıldı.

Uzun süredir tartışmalara konu olan ve kadınları hedef alan anlamlar taşıyan "müsait", "kirli", "esnaf" ve "serbest" kelimelerinin cinsiyetçi anlamları sözlükten çıkarıldı. Bu değişiklikler, kadın hakları savunucuları tarafından yıllardır gündeme getirilmiş ve kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı.

O KELİMELER SÖZLÜKTEN ÇIKARILDI

Daha önce "müsait" kelimesi "flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)" anlamına gelirken, "kirli" kelimesi "aybaşı durumunda olan (kadın)" olarak tanımlanıyordu. "Serbest" kelimesi "ağırbaşlı olmayan, hoppa (kadın)" ve "esnaf" kelimesi ise "kötü yola sapmış olan kadın" anlamlarında kullanılıyordu.

Bu ifadelerin sözlükte yer alması, kadınların itibarını zedeleyen ve cinsiyetçi bir dilin yayılmasına neden olan anlamlar olarak eleştirilmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN