Türkiye'den çevre kirliliğiyle mücadelede tarihi bir hamle geldi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Tek Kullanımlık Deniz Çöpleriyle Mücadele Yol Haritası"nın hazırlandığını duyurdu. Bu eylem planı, denizlerimizi ve kıyılarımızı tehdit eden plastik kirliliğine karşı kapsamlı bir çözüm sunmayı hedefliyor.
3 AŞAMALI YOL HARİTASI İLE PLASTİK KİRLİLİĞİNE SON
Bakanlığın hazırladığı ve 22 kamu kurumunu kapsayan yol haritası, toplamda 44 eylem içeriyor. Hedef; tek kullanımlık plastiklerin tüketimini azaltmak, geri dönüşümü yaygınlaştırmak ve mikroplastiklerin ekosisteme girmesini engellemek. Bu iddialı plan, kısa, orta ve uzun vadeli olmak üzere üç farklı aşamada hayata geçirilecek.
KISA VADELİ PLAN (2025-2027)
Kısıtlama ve Yasak: İlk aşamada, belirlenecek tek kullanımlık plastik ürünler kısıtlanacak ve yasaklanacak. Gıda ambalajları ve içecek kapları için tüketimi azaltmaya yönelik mevzuat çalışmaları yapılacak.
Üretici Sorumluluğu: Plastik sektörü, üretim aşamasında geri dönüştürülmüş plastik ham madde kullanmaya teşvik edilecek. Otel, restoran ve kafeler gibi işletmelerde yeniden kullanılabilir ve doldurulabilir alternatiflerin yaygınlaşması sağlanacak.
Bilinçlendirme Kampanyaları: Kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları iş birliğiyle, tek kullanımlık plastiklerin zararları hakkında geniş çaplı farkındalık kampanyaları yürütülecek.

ORTA VADELİ PLAN (2028-2032)
AB Uyum Süreci: "Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği" Avrupa Birliği standartlarına uyumlu hale getirilecek.
Geri Dönüşüm Hedefi: Pet şişelerin ayrı toplanma oranı önce %77'ye, ardından %90'a çıkarılması hedefleniyor.
Mikroplastik Takibi: Denizlerdeki mikroplastik kaynakları haritalandırılacak ve izleme programları geliştirilerek kirlilik kaynağı tespit edilecek.
Etiketleme Zorunluluğu: İçecek kapları, ıslak mendiller ve tütün ürünleri gibi birçok ürüne etiketleme zorunluluğu getirilecek.

UZUN VADELİ PLAN (2033 VE SONRASI)
Yeşil Alternatifler: Yeniden kullanım ve doldurma gibi döngüsel iş modelleri yaygınlaştırılacak.
Kozmetik Ürünlerine Yasak: Mikroboncuk içeren dudak, tırnak ve makyaj ürünlerinin yasaklanması için yasal düzenlemeler yapılacak.
Mikroplastik İzleme: Arıtma tesislerinde mikroplastiklerin izlenmesi için yasal altyapı oluşturulacak ve "Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği" güncellenecek.
Eskişehir'de çocuklara plastik kullanımına karşı farkındalık etkinliği

