TOKİ evleri kiraya verilir mi? TOKİ evlerinde oturma zorunluluğu var mı?

TOKİ evleri kiraya verilir mi? TOKİ evlerinde oturma zorunluluğu var mı?

TOKİ evlerini kiraya vermek yasak mı, TOKİ sosyal konut projesine başvurmaya hazırlanan vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Dar ve orta gelirli ailelerin taksit ödeyerek ev sahibi olmasını sağlayan TOKİ sosyal konut projesinde 250 bin daire yeni sahibini bulacak. İşte, TOKİ'den alınan evin kiraya verilmesi hakkındaki şartname...

TOKİ evleri kiraya verilebilir mi, son günlerde en çok araştırılan konu başlıklarından biri oldu. Zira, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) 1 Ocak 2023 tarihinde 81 ilde inşaatına başlayacağı sosyal konut projesine yüz binlerce vatandaş başvurmaya hazırlanıyor.

TOKİ EVLERİNİ KİRAYA VERMEK YASAK MI?

'TOKİ evi kiraya verilebiliyor mu?' sorusuna TOKİ'nin internet sitesinde yer alan yanıt şöyle:

Standart tip konut sahipleri konutlarını kiraya verebilmektedir. İstisnai durumları olan 3+1 konutlarda ise kiraya verilebilmesi hususu İdaremiz inisiyatifindedir.

Konuyla ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Proje, TC vatandaşı olan herkes başvurabilir. TC vatandaşı olmuş, üzerinde evi olmayan herkes başvurabilir. Vatandaşlık alabilmesi için de evi olması gerekiyorsa, sonradan vatandaş olanlar konuya dahil gözükmüyor. Borcu bitmeden konutları devredemez, satamazlar. Kiraya vermesinde bir engel söz konusu değil. Sosyal konut projelerinde devir hakkı yok. Tespit halinde konuta el koyarız. Biz evi olmayanlara ev alma imkanı sunuyoruz" dedi.

TOKİ SOSYAL KONUT PROJESİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Türkiye genelinde yapılacak 250 bin adet TOKİ sosyal konut projesi için başvurular 14 Eylül-28 Ekim 2022 tarihleri arasında e-Devlet'in www.turkiye.gov.tr/toki-konut-is-yeri-basvurusu web sayfası üzerinden alınacak.

Ziraat Bankası ve Halkbank şubelerinden ise 14 Eylül-31 Ekim 2022 tarihleri arasında bizzat başvuru yapmak mümkün.

TOKİ'nin sosyal konut projesinin duyurusunu yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu projeleri ticari kazanç kaynağı haline getirmek isteyenlere de fırsat vermeyeceğiz. Devleti kandırarak hak etmediği halde TOKİ'den ev almaya çalışanların evlerini kaybedeceği denetim mekanizması kuracağız. Tek derdimiz imkanı kısıtlı ailelerimizi uygun şartlarla ev sahibi yapmaktır. Konutlarımızın şimdiden içinde yaşayacak ailelerimize hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

toki-sosyal-konut-projesi-basvuru-tarihleri.jpg

TOKİ EVLERİ AYLIK ÖDEME NE KADAR?

TOKİ sosyal konut projesinde;

608 bin TL'lik 2+1 daireler, 60 bin TL peşinat karşılığında aylık ödemesi 2 bin 280 TL başlayan taksitlerle, 240 ay vadeyle satılacak.

850 bin TL'lik 3+1 daireler, 85 bin TL peşinat karşılığında aylık ödemesi 3 bin 187 TL başlayan taksitlerle 240 ay vadeyle satılacak.

İlk etabı oluşturan 250 bin sosyal konut, 250 sosyal konut arsası ve 10 bin iş yeri 2 yılda kullanıma sunulacak.

18-30 yaş arasındaki vatandaşlara 50 bin konut, emeklilere 50 bin konut ayrıldı.

İlk etapta İstanbul'da 50 bin konut, Ankara'da 18 bin konut, İzmir'de 12 bin 500 konut, Gaziantep'te 10 bin konut, Bursa'da 7 bin 500 konut, Kayseri'de 4 bin 500 konut inşa edilecek.

TOKİ'YE KİMLER BAŞVURABİLİR?

Projeye başvuru yapabilmek için, başvuru sahibinin;

* T.C. vatandaşı olması,

* Proje il sınırları içerisinde en az 1 yıl ikamet etmesi veya proje il nüfusuna kayıtlı olması,

* Başvuruda bulunanların kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocukları üzerine T.C. sınırları içinde tapuda kayıtlı konutlarının bulunmaması; TOKİ'den daha önce ev sahibi olmama

* İstanbul için aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 18 bin TL, yurt genelinde 16 bin TL olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile bunların Dul ve Yetimleri Hariç)

* Bir hane halkı adına, tek başvuru yapılması

* Başvuruları yapacak vatandaşlarımızın; 18 yaşını tamamlamaları gerekmektedir.

* Genç kategorisine 14/09/1992 tarihinden sonra doğan vatandaşlarımız müracaat edebilecektir.

* Başvuru bedeli: 500 TL

TOKİ SOSYAL KONUTLARI NEREDE?

Evler 81 ilin tamamında inşa edilecek. En fazla konut İstanbul'a yapılacak. Megakent'te 50 bin sosyal konut olacak. Ankara'ya 18 bin, İzmir'e 12 bin 400, Gaziantep'te 10 bin, Bursa'ya 8 bin 650 konut yapılacak.

TOKİ ARSA BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

TOKİ'NİN 81 İLDEKİ PROJELERİ

TOKİ GENEL BAŞVURU ŞARTLARI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN