Toplu iş sözleşmelerinde son çıkış! TÜRK-İŞ'ten teklif açıklaması geldi: 15 bin taban ücret + yüzde 60 zam talebi...

Toplu iş sözleşmelerinde son çıkış! TÜRK-İŞ'ten teklif açıklaması geldi: 15 bin taban ücret + yüzde 60 zam talebi...

Son zamanlarda sık sık gündemde yer alan toplu iş sözleşmeleri ile birlikte memur çalışanları yerinde duramıyor. Yeni gelişmelerin yaşanmasına rağmen ortak bir paydada buluşulamadı. 1 Mayıs öncesinde düzeltilmesi beklenen kamu işçileri zam tekliflerinin güncellenmesi istenmişti. Peki TÜRK-İŞ ne kadar talep etti? İşte tüm detaylar...

TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİNDE SON VİRAJ

Türkiye'nin gündeminde yer alan toplu iş sözleşmelerine dair gelişmeler yakından takip ediliyor. Teklifleri yetersiz bulan TÜRK-İŞ henüz ortak bir paydada buluşmuş değil. yolları, demir yolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, Milli Eğitim ve Milli Savunma bakanlıkları, hastaneler ve üniversitelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmakta olan 700 binden fazla memur işçisini ilgilendiren toplu sözleşmelere dair talepler iletildi.

Hükümet tarafından yapılan açıklama ile birlikte 1 Mayıs tarihine kadar toplu iş sözleşmelerinin tamamlanması bekleniyor. Son 3 günün kalmasıyla birlikte işçiler de heyecanlandı.

İşçi tarafı aylık taban ücret 15 bine yükseltilmesi ve 6 ay sonrasında yüzde 60 oranında zam yapılma talebinde bulundu. Zam talebinin yüzde 15'lik kısmı refah payı diğer yüzde 45'lik kısmı ise ilk 6 ay için gerekli olan zam yönündeki ısrarlar sürüyor. Hükümet tarafından yeni bir teklif bekleniyor.

1587299945333-yardim.jpg

İŞÇİLERİN TALEBİ ÜZERİNE ÖDEME HESAPLAMASI

Kamu işçisi tarafından talep edilen miktarın gerçekleşmesi halinde 15 bin lira taban ücret ve yüzde 60 oranında zam alacak. Kabul edilmesi ile birlikte işçilere ödenecek olan net tutarın 12.075 TL olacağı açıklandı. Hesaplamaları ise şu şekilde;

  • Brüt ücret: 15.000 TL
  • SSK işçi kesintisi: 2.100
  • İşsizlik sig.: 150 TL
  • Gelir Vergisi: 1.912,50 TL
  • Damga vergisi: 113,85 TL
  • Asg. Ü. İstisnası: 1.276,02 TL
  • Damga V. İstisna 75,96
  • Net ödenen ücret 12.075,63 TL

para-elden-ele-tl.webp

TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİNDE SON TARİH

Kamu işçileri hükümet tarafından gelecek olan yeni bir teklifi beklemeye başladı. Teklif kapsamında işçilerin beklentileri karşılanması halinde imzalar atılacak. 1 Mayıs 2023 tarihine kadar çözülmesi istenilen bu duruma Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin el attı. Peki işçilerin talep ettiği miktarda ödeme yapılacak mı?

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN