TTB İstanbul Sözleşmesi'nin feshine karşı dava açtı

TTB İstanbul Sözleşmesi'nin feshine karşı dava açtı

TTB, İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılmaya ilişkin 19 Mart 2021 tarihli ve 3718 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin iptaline karşı dava açtı.

TTB Hukuk Bürosu tarafından hazırlanan başvuru metninde, Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin TBMM’nin görev alanı dahilindeki uluslararası anlaşmalar kapsamına girdiği, onaylanması kanunla uygun bulunan uluslararası anlaşmalardan ancak kanunla çıkmanın mümkün olduğu belirtildi.

Başvuruda kararnamenin idari hukuktaki “usulde paralellik” ilkesini çiğnediği için yetkisiz ve sakat olduğu, buna bağlı olarak “fonksiyon gaspı” işlendiği de ifade edildi. 

İstanbul Sözleşmesi’nin temel amacının kadına karşı şiddeti ve aile içi şiddeti önlemek, şiddet mağdurlarının korunmasını ve etkin soruşturmaların yürütülmesini sağlamak olduğu dile getirilen başvuruda, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin temel ve hak ve özgürlüklere ilişkin konularda çıkarılamayacağının da altı çizildi. 

TTB Hukuk Bürosu usul ve esas bakımından Anayasa’ya aykırı olan kararname ile ilgili Anayasa Mahkemesi’ne de itiraz yolu için başvurulmasına karar verdi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN