Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde noterlik hizmetlerinde dijitalleşme ve yenilikçi düzenlemelerin yapılacağını belirterek, noterlik kanununun toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda güncelleneceğini açıkladı. Tunç, noter yardımcılığı müessesesinin sisteme dahil edileceğini ve elektronik noterlik işlemlerinin artırılacağını da belirtti.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye Yüzyılı'nın ilk belgesi olarak kabul edilen 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde noterlik hizmetlerine dair önemli düzenlemelere yer verildiğini belirterek, noterlik sisteminin toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda güncelleneceğini vurguladı. Tunç, noterlik kanununun yenileneceğini ve noterlerin etkinliğinin artırılacağını ifade etti.
2009’dan bu yana düzenli bir şekilde sürdürülen yargı reformu sürecine dikkat çeken Bakan Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 23 Ocak’ta açıklanan 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi ile toplumsal ihtiyaçlara yönelik reform iradesinin güçlendirildiğini aktardı. Tunç, noterlik işlemlerinde dijitalleşmenin önünü açacak düzenlemelerle hizmetlerin daha hızlı ve güvenilir şekilde sunulmasının sağlanacağını söyledi.
Noter Yardımcılığı Sistemi Getirilecek Bakan Tunç, noterlik hizmetlerinin güçlendirilmesi amacıyla hukuk fakültesi mezunlarının görev alacağı noter yardımcılığı müessesesinin sisteme dahil edileceğini açıkladı. Ayrıca, noterliklerin dijitalleşmesi ve elektronik ortamda yapılacak işlemlerin teşvik edilmesi, hukuki güvenliği artırmayı amaçlayan önemli yenilikler arasında yer alıyor.
Yeni düzenlemelerle, noterlerin vasiyetname açılması, mirasçı atama belgesi verilmesi gibi işlemleri yapabilmesi sağlanacak. Ayrıca, noterliklerde elektronik kimlik doğrulama sisteminin yaygınlaştırılacağı ve karekod uygulamasına geçileceği duyuruldu. Kıymetli evrak ve banka protestolarının elektronik ortamda yapılması, noterlikler ile tapu sicili arasında entegrasyon sağlanması gibi adımlar da atılacak.
Noterlik hizmetleriyle ilgili istatistikler veren Bakan Tunç, 2002 yılında bin 231 olan noter sayısının 2 bin 385’e yükseldiğini belirtti. 2019'dan bu yana 3 milyon 398 bin işlem yapılan nöbetçi noterlik hizmetlerinin yanı sıra, e-Noter uygulamasıyla 84 bin 334 işlem elektronik ortamda gerçekleştirildi. 2024 yılı itibariyle ise 26 bin 726 noterlik işleminin elektronik ortamda yapıldığı bildirildi.