Kocaeli’de balık tezgahları çeşit çeşit balıklarla dolup taşarken, fiyatlar da balığın türüne göre değişiyor. Tezgahlarda Karadeniz ve Kefken palamudunun tanesi 125, lüferin tanesi de 450 TL’den satılıyor. Sezonun oldukça bereketli geçtiğini aktaran balıkçılar ise vatandaşları bolca balık yemeye davet etti.

“ŞU ANDA TÜRKİYE’DE EN UCUZ YİYECEK”
Sezonun gidişatıyla ilgili bilgi veren balıkçı Kemal Bineklioğlu, balığın her bütçeye uygun olduğunu belirterek, "Balık sezonu çok iyi gidiyor. Şu anda bilindiği gibi palamut revaçta olan bir balık. Şimdi çinekop, tekir ve mezgitin de sezonu başladı. Balık şu anda Türkiye’de en ucuz yiyecek. İnanın maddi durumu iyi olan da olmayan da balığı rahatlıkla alabilir. Palamutların bir tanesi 125 lira” dedi.
Toplumdaki balık tüketim oranının yeterli olmadığına dikkat çeken Bineklioğlu, özellikle genç neslin bu alışkanlığı kazanması gerektiğini söyleyerek, "Balığın değerini vatandaşlar yeteri kadar bilmiyor. Gerçekten Türk insanı balığın değerini bilmiyor, balık yemesini de bilmiyor. Türkiye nüfusunun yüzde 10-15'i balık tüketmiyor. Bu fiyatları başka yerde bulamazsınız. Yemek programlarının balığa ilgiyi artırdığını görüyoruz, bu tür yayınların daha da çoğalması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“ŞU FİYATLARLA PARA KAZANAMIYORUZ”
İşletme maliyetlerinin ve sektör giderlerinin kendilerini zorladığına da değinen balıkçı esnafı, "İnanın şu fiyatlarla para kazanmıyoruz, samimiyetle söylüyorum. Kirası, elektriği, suyu, personel ücreti derken o kadar ağır giderlerimiz var ki... Bugün en büyük maliyet bende, balığı temizleyen 15 kişi çalışıyor. Biz devlete vergi veren müesseseleriz ve burada 15 kişiye istihdam sağlıyoruz. Aynı zamanda balık pişirme servisimiz de mevcut” diye konuştu.
Bu sezon yaşanan bolluğun tüketici için kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğunu vurgulayan Bineklioğlu, "Biz insanların balık yemesi için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Fiyatlar son derece uygun, bu sene büyük bir şans. Patatesin kilosunun 50 lira olduğu bir ülkede palamudun tanesinin 100-125 lira olması bedava sayılır. Bütün vatandaşlarımızı balık yemeye ve bu bolluktan faydalanmaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
