TÜRK-İŞ Başkanı Atalay: Maden Zirvesi yapılsın, herkes dahil olsun, bu işi çözelim

Yurt genelinde düzenli olarak 'Maden Zirvesi' düzenlenmesi gerektiğini ifade eden TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, "İktidar, muhalefet, maden mühendisleri, işçiler, sendikalar ve üniversitelerin içinde olduğu zirve yapılsın. A'dan Z'ye maden konusunu ülke gündemine getirip, çözümünü bulalım. İnsanların hayatını kaybetmesi kabul edilebilecek bir durum değil" dedi.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Başkanı Ergün Atalay, Türkiye Gıda ve Şeker Sanayicileri İşçileri Sendikası (Şeker-İş) tarafından Antalya'nın Manavgat ilçesinde bu yıl 7. düzenlenen basın buluşmasına katıldı.

Burada konuşan Atalay, Bartın'daki Amasra maden ocağında meydana gelen ve 41 işçinin hayatını kaybettiği faciayı da hatırlatarak, Türkiye'deki maden kazalarına değindi.

turk-is-baskani-ergun-atalay.jpg
TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay

"AMASRA FACİASININ SEBEBİ ORTAYA ÇIKARILMALI"

Türkiye'de an itibarıyla 35 bin maden işçisinin yer altında, 110 bin işçinin de yer üstünde çalıştığını vurgulayan TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, "Şu anda hastanede 6 arkadaşımız tedavi görüyor, ikisinin durumu ağır. Bir an önce o arkadaşlarımızın da sağlıklarına ve ailelerine kavuşmaları için dua ediyoruz.

Bu işin sebebinin ortaya çıkarılması için TBMM'de araştırma komisyonu kuruldu. Olayın meydana geldiği ocak, devletin kömür ocağı. Türkiye Kömür İşletmeleri'nin ocağı; en güvenilir ocaklardan bir tanesi" dedi.

bartin-maden-patlamasinda-olenlerin-isimleri.jpg

"MADEN ZİRVESİ YAPILMALI"

Türkiye'de daha önce Soma, Ermenek ve Siirt gibi yerlerde maden facialarının olduğunu dile getiren Atalay, "Kahramanmaraş'ta o dağ çöktü, hala altında şehitler yatıyor. Bir madende gaz durduk yere patlamaz. Araştırma komisyonu bir an önce bunun sebebini bulsun, sorumlularını bir an önce kamuoyunun önüne çıkarsın" diye konuştu.

Türkiye'de madencilik zirvesi yapılması gerektiğini kaydeden Atalay, "Maden zirvesini yıllardır dillendiriyoruz. Bunun içinde iktidar ve muhalefet, maden mühendisleri, işçiler, sendikalar ve üniversiteler olsun. A'dan Z'ye bu konuyu ülke gündemine getirip, çözümünü bulalım.

İnsanların hayatını kaybetmesi kabul edilebilecek bir durum değil. 301 kişi, 18 kişi, 41 kişi, her gün 1- 2 kişi şehit oluyor, iş cinayetine kurban gidiyor, onu kimse görmüyor. Bu işi tamamen çözüme kavuşturup, ülkemiz gündeminden çıkarmalıyız" dedi.

bartin-maden-patlamasi-kac-kisi-oldu.jpg

"1 AYLIK KAZANÇ, EKSTRA VERGİ OLARAK GİDİYOR"

Çalışma hayatıyla ilgili gündemde olan konulara da değinen TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, "3600 konusu bitti gibi. Şimdi gündemde EYT, taşeron işçiler, örgütlenme ve vergi konusu var. Yıllardır vergi konusunda uyarıda buluyoruz. Diyoruz ki; ocak ayında aldığımızı aralık ayında da verin. Maalesef vergi dilimi sebebiyle vergi dilimine giren işçilerin 1 aylık kazançları ekstra vergi olarak gidiyor" diye konuştu.

Sendikal örgütlenme konusunda sıkıntılar yaşandığını anlatan Atalay, sermaye sahiplerinin sendikal örgütlenmeye izin vermemek için çok çeşitli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

seker-is-basin-bulusmasi-antalya.jpg

"EYT, ÜLKE GÜNDEMİNE GELMEMEK ÜZERE ÇÖZÜLMELİ"

EYT konusunda yaşananları mağduriyet olarak nitelendiren Atalay, "Bu konu bir an önce, bir daha ülke gündemine gelmemek üzere kökten hallolsun. Bunu bakana da söylüyorum, bunu ülkeyi yönetenlere de söylüyorum. EYT bir daha gündeme gelmesin.

O tarihte devlet bir akit yapmış, demiş ki; sen bu yaşta emekli olacaksın. O akde kim giriyorsa, o tarihte herkes emekli olsun. Benim talebim bu" ifadelerini kullandı.

Başkan Atalay, emeklilik yaşı konusunda herkesin net olması gerektiğini belirterek, "Bazıları 'Emeklilik yaşını yükseltmeyelim' diyor. Fakat diğer taraftan da 'Emekli yaşı gelenleri emekli etmeyelim' diyorlar. Burada nerede duracağız? İlkeli ve tutarlı olmak gerekiyor" dedi.

seker-is-baskani-isa-gok.jpg
ŞEKER-İŞ Başkanı İsa Gök

"TAŞERON ÇALIŞTIRMA, KURALSIZ ÇALIŞTIRMADIR"

Türkiye'de yarım asırdır taşeron çalışma sisteminin olduğunu ve 700 bin kişinin kadroya alındığını, şu anda halen 250 bin kişinin taşeron çalıştığını anlatan Atalay, "Taşeron çalıştırma, kuralsız bir çalıştırma. Bu sistemi bitirmek lazım. Bir ülkede kamuda taşeron çalışma sistemi neden uygulansın ki? Devlet, kendi işçisini memurunu çalıştırsın" dedi.

ŞEKER-İŞ Başkanı İsa Gök de Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın çok zor olduğunu belirterek, "Etrafımızda İran, Irak, Suriye, Yunanistan, Ermenistan gibi ülkeler var. Çevremizde savaş devam ediyor. Bu coğrafyada, bu ateş ortamında ayakta durmak hayli zor. Hepimize ayrı ayrı görevler düşüyor" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN