Türkiye haritası sarıya büründü! Eğer kırmızıya dönerse cümleten geçmiş olsun...Bu sefer risk çok büyük

Türkiye haritası sarıya büründü! Eğer kırmızıya dönerse cümleten geçmiş olsun...Bu sefer risk çok büyük

Dünyanın en büyük korkulu rüyası olan iklim krizi giderek şiddetini artarak gelmeye devam ediyor. İklimlerin değişmesi ve yağışların azalmasıyla birlikte susuzluk sorunu büyük bir tehlike olarak karşımıza çıkıyor. Yapılan son araştırma ise korkunç senaryoyu gözler önüne serdi. Türkiye haritası sarıya büründü! Kırmızı olması an meseli... Eğer kırmızıya dönersek mahvolduk. Korkunç felaket kapıya dayandı, önlem alınmazsa milyonlarca kişi susuz kalacak. İşte detaylar haberimizde...

Türkiye'de milyonlarca kişi Ocak ayında kar yağışını bekledi ancak beklenen yağış bir türlü gelmedi. Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrederken uzmanlardan korkutan uyarı geldi. Bilim adamları tarafından yapılan son araştırma korkunç gerçeği gözler önüne serdi. Türkiye haritası komple sarıya büründü. Eğer kırmızı olursa vay halimize. Bu sefer risk çok büyük! Acilen önlem alınması gerekli.

UZMANLAR ÜSTÜNE BASA BASA UYARDI: TÜRKİYE HASRİTASI SARIYA BÜRÜNDÜ

İklim değişikliği ve küresel ısınma Türkiye'yi de etkilemiş durumda. Konuyla ilgili önemli araştırmalarda bulunan Berkin Gümüş ve Doç. Dr. Sertaç Oruç yaptıkları ortak çalışma ile felaketi gözler önüne serdi. Yapılan çalışma sonucunda, ülke genelinde sıcaklıkların artması ve yağışların giderek azalması bekleniyor. Bu da asalında daha kurak bir döneme gireceğimizin anlamına geliyor. Araştırmada yağışların en çok azalacağı yerler ise Akdeniz ve Ege bölgeleri olacağı belirtildi.

b1.png

Harita üzerinden yapılan bulgularda, küresel ısınmanın kapıda olduğu belirtildi. Araştırmada, en güncel küresel iklim modelleri çıktıları kullanılarak iki farklı senaryo çalışıldı. Bu senaryolar, emisyonların bugünkü seviyelerinde devam edip yüzyıl ortasına doğru yavaş yavaş düşeceğinden yola çıkan, daha iyimser senaryo (SSP2-4.5) ile emisyonlarda anlamlı bir düşüş sağlanamayan, yüksek emisyon senaryosu olan (SSP5-8.5)’tir.

YAĞIŞLAR GİDEREK AZALACAK, KURAKLIĞA HAZIR OLUN

Yapılan çalışmada, Türkiye genelindeki ortalama yıllık toplam yağışlarda yüzyıl sonuna kadar düşüş yaşanması bekleniyor. Bu düşüşün, iyimser senaryoya kıyasla yüksek emisyon senaryosunda daha sert gerçekleşebileceği ancak yağışlardaki değişimin bölgeler arasında farklılık gösterebileceği öngörülüyor.

b5.png

İyimser senaryoya göre toplam yağışların, Türkiye’nin güney ve batı bölgelerinde azalması öngörülürken, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgeleri’nde ise değişmeyeceği ya da hafifçe yükseleceği tahmin ediliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN