Türkiye tarihinde bir ilk: Hindistan'dan buğday ithal ettik

Türkiye tarihinde bir ilk: Hindistan'dan buğday ithal ettik

Geçmişte buğdayın anavatanı olarak bilinen ve tarımda sıkıntılar yaşamaya başlayan Türkiye, tarihinde ilk kez Hindistan'dan buğday ithal etti.

Ekim alanlarını kaybeden Türkiye, ithal ürünlere yönelmeye devam ediyor. Buğdayın anavatanı olarak bilinen Türkiye, yanlış tarım politikaları ve artan maliyetler nedeniyle buğdayı yurt dışından ithal ediyor.

Sözcü'nün haberine göre, Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle oluşan açıkta Hindistan, son 20 yılda buğdayı stratejik bir öncelik olarak alması sayesinde ihracatını ve gelirini artırdı. Türkiye son olarak 50 bin tonluk buğday siparişi ile ülkeden ithalat yapan ülkeler kervanını kapıldı.

YÜZDE 15 DAHA ZAM GELDİ

Hindistan'ın son 20 yıllık tarım politikasına bakıldığında ülkede bir başarı hikayesi yazıldığı görülüyor. Stratejik planlama ile buğday üretimi 2006'da 75.8 milyon ton iken 2021'de 94.88 milyon tona yükseltildi. Verimlilik yüzde 20 artırıldı.

Türkiye'de ise tam tersi bir durum yaşanıyor. Verim yerinde sayarken, 2005'te 18.5 milyon ton olan buğday üretimimiz 2021 itibarıyla 17.6 milyon tona geriledi ve Türkiye ithalata mecbur hale geldi. Hindistan'daki çiftçilerin bugün çok mutlu olduğu, zira ülkedeki buğdayın ihracat fiyatının sürekli arttığı belirtildi. Hindistan'ın ihraç ettiği buğdayın fiyatına son olarak geçen hafta yüzde 15 daha zam geldi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN