Türkiye'den Cibuti'ye baraj| Cibuti neresi? Cibuti etnik yapısı nasıldır?

Türkiye'den Cibuti'ye baraj| Cibuti neresi? Cibuti etnik yapısı nasıldır?

Türkiye ve Cibuti arasında 'Su Alanında İşbirliği Anlaşması' imzalanmıştı. Bu kapsamda Ambouli Dostluk Barajı DSİ tarafından Cibuti'ye inşa edildi. Peki Kuzeydoğu Afrika'da bulunan Cibuti tam olarak nerede? Etnik yapısı nedir? Cibuti hakkında merak edilen soruların yanıtı haberimizde...

Türkiye ve Cibuti arasındaki mevcut dostluk ilişkilerinin güçlendirilmesi ve su alanında iş birliğinin geliştirmesi için Türkiye tarafından "Ambouli Dostluk Barajı" yapıldı. Barajın kısa süre içinde faaliyete geçmesiyle bölgedeki insanlara içme ve kullanma suyu da temin edilecek.

19-12/01/cibuti-baraj.jpg

"TÜRKİYE SAYESİNDE BARAJ TAMAMANDI"

Cibuti Tarım, Su, Balıkçılık, Hayvancılık ve Deniz Kaynakları Bakanı Awaleh "Ambouli Dostluk Barajı'na ilişkin polemikler yapıldı, söylentiler yayıldı fakat şurası bir gerçek; Türkiye Cumhuriyeti'nin teknolojik dehası sayesinde bugün bu baraj tamamlandı. Bunu gerçekleştiren Türkiye, binlerce barajı yapan bir ülke" dedi.

Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür eden Awaleh, "Baraj, bizim için tarihi önem taşıyor. Cibuti'ye iki yıldakine eşit miktarda yağış bir günde yağdı. Belki de tarihimizdeki en büyük sel felaketinden kurtulmuş olduk. Barajı yapanlara duacı olmalıyız. Ambouli Dostluk Barajı zamanında bitmeseydi, büyük bir sel felaketiyle karşı karşıya kalacaktık." diye konuştu.

2014'TE YAPIMI BAŞLAMIŞTI

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 3 Mayıs 2014 tarihinde Ankara’da Türkiye ve Cibuti arasında 'Su Alanında İşbirliği Anlaşması' imzalandığı, bu kapsamda Cibuti nüfusunun yüzde 75'inin yaşadığı başkent Cibuti'yi taşkınlardan korumak amacıyla Ambouli Nehri üzerinde baraj yapımı konusunda mutabık kalındığı belirtildi.

CİBUTİ NERESİ? CİBUTİ NEREDE?

Cibuti kuzeydoğu Afrika'da Umman Denizi'ne bağlı Aden Körfezi ve Kızıldeniz kıyısındadır.

Cibuti Büyük Rift Vadisi üzerinde yer alır.

Ülkenin 314 kilometre kıyısı bulunmakla birlikte 113 kilometre Eritre ile, 337 kilometre Etiyopya ile ve 58 kilometre Somali ile (toplam 506 kilometre) sınırı vardır. 

19-12/01/cibuti-nerede.jpg

CİBUTİ YÜZÖLÇÜMÜ

Cibuti'nin, 23.200 km2 gibi küçük bir yüzölçüme sâhip olmasına rağmen, üç farklı fizikî yapısı mevcuttur. Kıyı bölgesi ile yüksek yayla bölgesini en yüksek noktası 1500 m’yi bulan dağlık bölge ayırmaktadır.

Yayla bölgesi yer yer derin vâdilerle bölünmüş vaziyettedir. Irmakların mevcut olmadığı Cibuti’de bir çöküntü sonucu meydana geldiği anlaşılan Hanle Ovasında mevcut iki göl vardır. Alalı ve Assal ismindeki göller tuz gölü olup, bunlardan Assal deniz seviyesinden 150 metre aşağıdadır.

19-12/01/cibuti.jpg

CİBUTİ ETNİK YAPISI 

Somali: %60,

Afar: %35

Diğer: %5

19-12/01/cibuti-3.jpg

ÖNEMLİ SİYASİ PARTİLER

İktidar’da bulunan UMP (Union pour la Majorité Présidentielle) bir koalisyon partisi olup, bünyesinde RPP (Rassemblement Populaire pour le Progrès), FRUD (Front pour la Restauration de l'Unité et de la Démocratie), PND (Parti National Démocratique), PSD (Parti Social-Démocrate) ve UPR (Union des Partisans de la Réforme) partilerinden oluşmaktadır.

Ana muhalefet koalisyonu partisi USN (Union pour le Salut National) ise, ARD (Alliance Républicaine pour le Développement),UDJ (Union pour la Démocratie et la Justice), MRD (Mouvement pour le Renouveau Démocratique et le Développement), PDD (Parti Djiboutien pour le Développement), CDU (Centre des Démocrates Unifiés, ve MODEL partilerinden oluşmaktadır.

ÜYESİ OLDUĞU ULUSLARARASI KURULUŞLAR

ACP, AfDB, AFESD, AMF, AfU, COMESA, FAO, G-77, IBRD, ICAO, ICC, ICRM, IDA, IDB, IFAD, IFC, IFRCS, IGAD, ILO, IMF, IMO, Interpol, IOC, IPU, ITU, ITUC, LAS, MIGA, MINURSO, NAM, OIC, OIF, OPCW, UN, UNCTAD, UNESCO, UNHCR, UNIDO, UNWTO, UPU, WCO, WFTU, WHO, WIPO, WMO, WTO, Uluslararası Frankofoni Örgütü.

19-12/01/cibuti-2.jpg

CİBUTİ'NİN NÜFUSU

942.333 nüfusa sahip olan Cibuti'nin yüzölçümü ise 23 bin 200 kilometre. Cibuti bayrağında ise mavi yeşil ve beyaz zemin üzerine kırmızı bir yıldız yer alıyor.

19-12/01/cibuti-34.jpg

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN