Türkiye'nin başında yeni felaket! Uzmanlar o illere sıtma uyarısı yaptı, Şanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır, Mardin...

Türkiye'nin başında yeni felaket! Uzmanlar o illere sıtma uyarısı yaptı, Şanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır, Mardin...

Türkiye'nin başına yeni bir felaket musallat oldu! Uzmanlar o illere sıtma uyarısı yaptı! Haftada 12 bin kişinin ölümüne sebep oluyor! Mutlaka önlem alınmalı! Şanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır, Mardin...

Su baskınları, seller, aşısız nüfusun göç etmesi ve iklim krizi, sıtma hastalığının küresel çapta artmasına neden oluyor. Sıtma vakalarındaki artışın temel sebeplerinden biri, sivrisineklerin haşere ilaçlarına karşı direnç geliştirmesi. Özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde sıtma vakalarının görülebileceği uyarısında bulunan uzmanlar, bu durumun ciddi bir sağlık tehdidi oluşturduğunu vurguladı.

Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi (COP 28) için yayımlanan bir rapora göre, küresel ısınma sıtma riskini artırıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de iklim krizinin sıtma ile mücadelede önemli bir tehdit oluşturduğunu açıkladı.

TÜRKİYE RİSK ALTINDA

sitma.webp

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, küresel ısınmanın sıtma ile mücadelede acil eylemleri gerektirdiğini belirtirken, sıtmanın dünya genelinde her hafta 12 bin kişinin ölümüne neden olduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin de risk altındaki ülkelerden biri olduğu ifade edildi.

GÖÇLER SITMA VAKALARINDA ARTIŞA SEBEP OLUYOR

goc.jpg

Okan Üniversitesi Hastanesi'nden Doç. Dr. Servet Öztürk, hava olaylarının sıtma bulaşmasını etkileyebileceğini ve hastalığın ilerlemesini hızlandırabileceğini belirtti. Özellikle dirençli sıtma müdahalelerine, küresel ısınmanın hızını kontrol altına almak için acil eylemlere ihtiyaç olduğunu vurguladı. Ayrıca, iklim kaynaklı göçlerin ve yer değiştirmelerin sıtma vakalarında artışa neden olabileceği uyarısında bulundu.

EN ÇOK ETKİLENEN AFRİKA KITASI

afrika-sitma-001.webp​​​​​​​

Sıtmadan korunmanın önemine değinen Doç. Dr. Servet Öztürk, sağlıklı beslenme, sigara ve alkol kullanımından kaçınma, düzenli fiziksel aktivite ve erişkin yaş aşılamalarının önemine dikkat çekti. 2022'de dünya genelinde 85 ülkede 249 milyon sıtma vakası ve 608 bin sıtma ölümü kaydedildi. Özellikle Afrika kıtasının en çok etkilendiği belirtildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN