TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar: Paramız olsa da gıda bulamayacağız

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar: Paramız olsa da gıda bulamayacağız

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gıda krizi hakkında açıklamalarda bulundu. Mart ayında üretici ve market fiyatları arasındaki farkın 5,5 katı aştığını belirten Bayraktar, “Dünya büyük bir gıda krizinin eşiğinde, paramız olsa da gıda bulamayacağız” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mart ayında üretici ve market fiyatları arasındaki farkın 5,5 katı aştığını belirten Bayraktar, “Dünya büyük bir gıda krizinin eşiğinde, paramız olsa da gıda bulamayacağız” dedi. Bayraktar, kendine yetemeyen ülkelerin bu krizi atlatamayacağını söyledi.

Fiyat farklarında elmanın yüzde 456,81'le lider olduğunu belirten Bayraktar şöyle devam etti:

“Elmadaki fiyat farkını limon yüzde 365,82, marul yüzde 321,26, maydanoz 303,13, yeşil mercimek yüzde 251,62, salatalık yüzde 248,89, kuru fasulye yüzde 230,35, kırmızı mercimek yüzde 223,57, kuru incir yüzde 223,01, karnabahar yüzde 212,22, ve kuru üzüm yüzde 207,64 oranında takip etti."

PARAMIZ OLSA DA GIDA BULAMAYACAĞIZ

Bayraktar sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kendine yetemeyen ülkeler bu krizi atlatamayacaktır.

Paramız olsa bile gıda bulamayacağımız bir döneme giriyoruz. İthalatla ülkeyi doyurma imkanı kalmadı.

Acilen tarımda üretim seferberliği ilan edilmelidir.

Tarımsal üretimi artırmak için doğru bir strateji izleyerek üreticiye gerekli destekler verilmeli, yeterince üretmesi sağlanmalıdır.

Türkiye sadece kendi insanının değil, ülkemize gelen milyonlarca mültecinin ve turistin de gıda ihtiyacını karşılamak zorundadır.

“Üretici maliyetleri düşürülmeden raflara ucuzluk gelmez”

“Üretici fiyat artışlarının nedeni, mazot gübre elektrik tohum ilaç ve yem fiyatlarındaki anormal artışlardır.

Üretici maliyetleri düşürülmeden raflara ucuzluk gelmez. Üründeki fiyat artışlarına rağmen üretici zor durumdadır. Çünkü girdi fiyat endeksi ile tarımsal üretici fiyat endeksleri arasında, üretici aleyhine giderek artan büyük fark var.

Üretici maliyet baskısından bunaldı. Maliyetlerini fiyatlara yansıtamıyor.

Üreticiye verilecek destek, aynı zamanda tüketiciye verilecek destektir. Tüketicilerin, üretici maliyetleri düşürülmeden ucuz gıdaya erişme imkanı kalmadı. Üreticimizi destekleyerek, moralini yüksek tutalım. Üretimden kopmasın.

Ürün ithal etmek zorlaştı. Üretici ithal etmek ise imkansızdır. Üreticimizin kıymetini bilelim

“Üreticimizin kullandığı mazot fiyatı son bir yılda yüzde 249 oranında arttı”

Traktör başta olmak üzere teknolojinin kullanılmasına imkân veren tarımsal makinelerin çalışmasını sağlayan, tarımsal üretimin olmazsa olmazı mazottur. Mazot fiyatı aylık yüzde 38,5 oranında, son bir yılda ise yüzde 249 oranında arttı.

Tarımsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için çiftçimizin kullandığı mazottan vergi alınmamalıdır. Mazotun ucuzlaması gıda krizinin yaşandığı bu dönemde üretimin artmasına ciddi manada katkı sağlar."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (14)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
14 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN