Ucuzcu komşuya kapıda kolonya

Ucuzcu komşuya kapıda kolonya

Türk Lirası son bir yılda üç kat eriyince Bulgarlar ucuz alışveriş için Edirne'ye akın etti. İlaçtan peynire valizini tıka basa dolduran komşu memnun olsun diye bir de 'ağırlama' ihalesi yapıldı. Kolonyalı karşılama ve 24 saat çay kahve ikramı için 2.3 milyon lira harcandı. Dikkat çeken tablo 'Asıl düşündürücü olan ekonominin üç beş kuruş dövize bile bel bağlar hale gelmesi' dedirtti.

BİR LEVA 15 LİRAYI AŞINCA KAPIKULE'DEN EDİRNE'YE AKIN ARTTI

Ekonomide uzun süredir yaşanan darboğazın etkisiyle dolar rekor üstüne rekor kırdı. Milli paranın değerindeki düşüş yüzünden dar gelirli filesini dolduramaz hale gelirken sınır komşuları TL'deki erimeyi 'fırsata' çevirdi. En büyük ilgiyi ise Bulgarlar gösterdi. Bir Leva 15 TL'yi aşınca Kapıkule'ye akın hızlandı. Hafta sonu Edirne'ye gelen ziyaretçiler gıdadan ilaca, kıyafete kadar bütün ihtiyaçlarını karşılayıp ülkelerine geri dönmeye başladı.

KAPIDA KOLONYA TUTULACAK 24 SAAT ÇAY KAHVE İKRAM EDİLECEK

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ise 'ikramda kusur olmasın' diye 2.3 milyon liraya 'Memleket Yolu' projesi hazırladı. Bu kapsamda ihaleyi alacak firmanın, ucuz alışverişe gelenleri karşılamak için stant kurup kolonya ikram edeceği, 24 saat çay ve kahve hizmeti vereceği belirtildi. Bulgar ziyaretçilerin araçlarına hediye olarak 50 bin araç kokusu alınırken armut minderli çocuk oyun alanları kurulması da istendi.

2007krt01a-tum.jpg

UCUZLUK İÇİN GELENE KOLONYALI KARŞILAMA

TL’deki değer kaybı Edirne çarşılarını Bulgarlar ile doldurdu. 1 leva 15 Türk lirasını geçerken temel ihtiyaç maddelerini Edirne’den temin eden Bulgarlar, tıka basa dolu torbalarla ülkelerine dönüyor. Günübirlik ziyaretçilerin Kapıkule’de gönlünü hoş tutmak için ise ağırlama ihalesi düzenlendi. 2.3 milyonluk ihaleyle ziyaretçilere kolonyalı karşılama ve 24 saat çay kahve ikramı yapılacak.

ürk lirasındaki değer kaybının önlenememesi TL karşısında parası değerli ülkelerin vatandaşlarının Türkiye’ye akın etmesine sebep oluyor. Türkiye’de Türk vatandaşları temel ihtiyaçlarını bile almakta zorlanırken, ucuz yollarla Türkiye’ye gelen turistler poşetlerini doldurup ülkelerine dönüyor. Bu sebeple Artvin’de Gürcü, Van’da İranlı, Edirne’de de Bulgar yoğunluğu yaşanıyor. 1 Bulgar levasının 15 Türk lirasını aştığı şu günlerde ise sınır kapılarından Türkiye’ye giriş yapan Bulgarları memnun etmek için düzenlenen bir ihale tepki çekti. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, “Memleket Yolu” projesi kapsamında, Bulgaristan’dan Edirne’ye alışveriş yapmaya gelenler için Edirne Kapıkule Sınır Kapısı’nda 2.3 milyon liralık hizmet alımı ihalesi yaptı. Başkanlık, bir turizm firmasına verdiği ihale kapsamında; ucuz alışveriş amacıyla Türkiye’ye gelenler için 24 saat çay hizmeti sunuyor, bunun yanında sert ve yumuşak içimli kahve de bulunuyor, alanda gelenler için armut tipi minder de bulunduruluyor. Ayrıca bu kişilerin araçlarına hediye olarak 50 bin araç kokusu alındı ve kapıdan giriş yapanlara veriliyor. Bununla birlikte Elektronik Kamu Alımları Platformu’nda yer alan ihale şartnamesine göre 15 Haziran 2023-15 Eylül 2023 tarihleri aralığında, Bulgaristan üzerinden gelenleri karşılamak için stantlar kurulacağı, görevlilerin özel tişörtler giyerek, ülkeyi anlatan broşürler dağıtacağı bilgisi yer aldı.

Şartnameye göre Bulgaristan’dan gelenlerin rahat etmesi için çocuklarına oyun alanı bile kurulacak. Gelenler rahat etsin diye ihale şartnamesinde, armut minder, şezlong gibi dinlenme yerleri kurulması da istendi. Sınırdan dövizle girenleri memnun etmek için yapılan çalışma, Türkiye ekonomisinin üç beş kuruş dövize bile bel bağlar halini ortaya koydu. Öte yandan Edirne’de Bulgarların ciddi bir alışveriş kalemini de ilaçlar oluşturuyor. İlaç ihtiyaçlarını Edirne’den çok daha ucuza karşılayan Bulgarlar torba torba ilaçlarla ülkelerine dönüyor. Türkiye’de ise son vergi zamlarıyla ilaçtaki KDV yüzde 8’den yüzde 10’a çıkartılırken birçok ilacın temininde de sıkıntı yaşanıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN