UNICEF: İki buçuk milyon çocuğa acil yardım

UNICEF: İki buçuk milyon çocuğa acil yardım

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, Türkiye ve Suriye’de çok sayıda can kaybına yol açan depremlerin ardından, Türkiye’de 1,9 milyondan fazla insanın su, sanitasyon ve tıbbi malzemeler gibi ihtiyaçlara erişimin kısıtlı olduğu geçici barınma alanlarında kaldığını belirtti. UNICEF, Türkiye’de 2 buçuk milyon çocuğun acil insani yardıma ihtiyacı olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Kahramanmaraş depremlerinin yarattığı insani krizle ilgili olarak yazılı açıklama yayımladı. Yazıda, Türkiye ve Suriye’de 50 binden fazla insanın yaşamını yitirmesine yol açan yıkıcı depremlerin ardından, 850 binden fazla çocuğun evlerini terk ederek başka yerlerde yaşamak zorunda kaldığını belirtti.

UNICEF’in konuya ilişkin yazılı açıklamasında, “Depremler sırasında ve sonrasında hayatını kaybeden ve yaralanan çocukların sayısı henüz teyit edilmedi, ancak bu sayının binlerce olması muhtemel. Depremler ve artçı sarsıntılardan kaynaklanan ölü sayısı iki ülkede toplam 50 bini aştı, binlerce kişi yaralandı, pek çok binada ve temel altyapı sistemlerinde büyük hasarlar oluştu.

Depremlerin bölgedeki çocuklar ve aileler üzerindeki etkisi gerçek bir felaket olurken, yüz binlerce insanı çaresizlik içinde bıraktı. Evlerini kaybeden birçok aile, geçici barınma alanlarında hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. Yalnızca Türkiye’de 1,9 milyondan fazla insan, depremden etkilenen bölgelerde su, sanitasyon ve tıbbi hizmetler gibi temel hizmetlere erişimin kısıtlı olduğu geçici barınma alanlarında kalıyor. Ülkede 2,5 milyon çocuğun acil insani yardıma ihtiyacı var” ifadeleri yer aldı.

Yaşanılan insani krizin devam ettiğinin vurgulandığı açıklamada, “Suriye’de 500 binden fazla insanın depremler nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldığı tahmin ediliyor. Hâlâ devam eden artçı sarsıntılar esnasında birçok ev yıkılmaya devam ettiği için, çocuklar hasarlı olan evlerine dönmekten korkuyor. Depremlerden önce bile yerinden edilmiş insan sayısı bakımından Suriye, yaklaşık üç milyon çocuk da dahil olmak üzere 6,8 milyon kişiyle dünyada ilk sırada yer alıyordu. Suriye genelinde 3,7 milyondan fazla çocuk depremlerden etkilendi” denildi.

Depremlerden önce de Suriyeli çocukların insani ihtiyaçlarının devam ettiğini anımsatan UNICEF Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Adele Khodr, “Çocukları ve aileleri desteklemek için kapsamlı ve topyekün bir yanıt, bu tehditlerin zaten felaket olan bir durumun daha da derinleştirmesini önlemede kritik öneme sahiptir. UNICEF ekipleri, depremden etkilenen çocuklar ve ailelerle birlikte, ancak ihtiyaçlar çok büyük ve sürekli destek hayati önem taşıyor” ifadelerini kullandı. -ANKA

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN