Ünlü tarihçi Kemal Karpat ABD'de vefat etti

Ünlü tarihçi Kemal Karpat ABD'de vefat etti

Büyük tarihçi Kemal Karpat, 96 yaşında ABD'nin Winconsin eyaletinde hayatını kaybetti. Kemal Karpat'ın vefat haberinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve İstanbul Şehir Üniversitesi tarafından başsağlığı mesajı yayımlandı.

Türkiye'nin Chicago Başkonsolosu Umut Acar, "Kemal Karpat hoca çarşamba akşamı 18.40 sularında, Madison'da hayatını kaybetti" dedi.

Tarih alanında çok sayıda makale ve kitap kaleme alan Karpat'ın Wisconsin Hastanesinde tedavi gördüğü esnada yaşamını yitirdiğini belirten Acar, Karpat'ın ölüm nedenin yaşına bağlı çoklu organ yetmezliği olduğunu söyledi.

19-02/21/20190221_2_35049719_41873570.jpg
Karpat'ın 96. yaş gününde çekilen fotoğrafta Türkiye'nin Chicago Başkonsolosu Umut Acar (solda) ve Tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat (ortada) görülüyor.

Karpat'ın cenazesinin nakil işlemlerine başlandığını ifade eden Acar, Karpat'ın 96. doğum gününü 15 Şubat'ta birlikte kutladıklarını hatırlattı.

ŞEHİR ÜNİVERSİTESİ'NDEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

İstanbul Şehir Üniversitesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Prof. Dr. Karpat'ın vefatının büyük bir üzüntüyle karşılandığı belirtildi. 

Prof. Dr. Karpat'ın, İstanbul Şehir Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümünde 2012'den bu yana öğretim üyesi olduğu, 2018'de de üniversitenin mütevelli heyetine atandığının belirtildiği açıklamada, "İstanbul Şehir Üniversitesi olarak, Kemal Karpat'a Allah'tan rahmet; ailesine, akademi dünyamıza, bütün sevenlerine, şehir camiasına ve milletimize başsağlığı diliyoruz" denildi.

19-02/21/0x0-unlu-tarihci-kemal-karpat-hayatini-kaybetti-kemal-karpat-kimdir-1550724741888.jpg

DAVUTOĞLU'NDAN TAZİYE

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu da Twitter hesabından paylaştığı taziye mesajında şu ifadelere yer verdi:

"İlme ve kitaplara adadığı ömrü ile tarih alanında çok önemli yeri olan bir hocamızın, birçok ilmi çalışmaya iştirak ettiğimiz Sayın Kemal Karpat’ın vefatından dolayı müteessirim.Kendisine Allah’tan rahmet diliyor, yetiştirdiği öğrencilerine ve sevenlerine taziyelerimi iletiyorum."

İBRAHİM KALIN: HEPİMİZİN BAŞI SAĞ OLSUN

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Kemal Karpat için yayımladığı mesajında,  "İlim ve fikir dünyamızın mümtaz şahsiyetlerinden #KemalKarpat hoca 96 yaşında Hakk’a yürüdü. Geride yüzlerce eser, talebe ve hatıra birakti. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Hepimizin başı sağ olsun.
Vasiyeti gereği cenazesi Türkiye’de defnedilecektir" ifadelerini kaydetti.

'HER ZAMAN YAD EDİLECEK'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat'ın vefatı dolayısıyla taziye mesajı yayımladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesajında, "Tarih alanında ülkemizin yetiştirdiği saygıdeğer isimlerden biri olan Prof. Dr. Kemal Karpat'ın vefatını derin bir teessürle öğrendim. Tarih alanında gerçekleştirdiği önemli çalışmalar, bizlere miras bıraktığı eserler ve yetiştirdiği öğrencilerle ülkemize değerli katkılarda bulunan Kıymetli Hocamız Kemal Karpat, saygın kişiliğiyle her zaman saygıyla yad edilecektir." ifadelerine yer verdi. 

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi de olan merhum Kemal Karpat'a, Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi. 

'BİLİM DÜNYAMIZA BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUM'

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, ünlü tarihçi Kemal Karpat'ın vefatı nedeniyle taziye mesajı yayımladı.

Yıldırım, mesajında şunları kaydetti:

"Duayen tarihçimiz Kemal Karpat'ın Hakk'ın rahmetine kavuştuğu haberini almaktan büyük üzüntü duydum. Yazdığı eserlerle bilim dünyamıza ve kültür hayatımıza derinlik kazandıran merhum Karpat'a Allah'tan rahmet, bilim dünyamıza ve aziz milletimize başsağlığı diliyorum. Ruhu şad, mekanı cennet olsun."

KEMAL KARPAT KİMDİR?

Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Hukuk Bölümü’nden 1947'de alan Kemal Karpat, yüksek lisansını Washington Üniversitesi Siyasi Bilimler, doktorasını ise New York Üniversitesi Siyasal ve Sosyal Bilimlerde 1957'de tamamladı. Karpat, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyindeki görevinin ardından Montana State, New York, Princeton, Bilkent, Ortadoğu Teknik, Ankara, Harvard, John Hopkins, Colombia üniversiteleri ve Ecole des Hautes Etudes en Science Sociales gibi eğitim kurumlarında öğretim üyeliği ve yöneticilik yaptı.

Wisconsin Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Bölüm Başkanlığını ve The Turkish Studies Association ile Türk Araştırmaları Kurumunun direktörlüklerini yürüten Karpat, Orta Asya Çalışmaları Derneğinin kurucu başkanlığından sonra Wisconsin Üniversitesi Orta Asya Çalışmaları Programı'nın da koordinatörlüğünü yaptı.

Karpat'ın tarih alanında çok sayıda makale ve kitabı bulunuyor.

CHICAGO/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN