Utanç sınavı

Utanç sınavı

Kariyer sınavı eğitimcilerin tepkisine karşın AYM hükmü beklenmeden düzenlendi. Yaklaşık 600 bin öğretmen maaşlarına iyileştirme getiren unvan için ter döktü. Sendikalardan “Bugün utanç günü. Kariyer düzenlemesi sınavla olmaz” tepkileri geldi.

70 PUANI AŞAN ÖĞRETMEN ‘BAŞARILI’ SAYILACAK

Muhalefet, eğitimcileri ‘uzman öğretmen’ ve ‘başöğretmen’ olarak sınıflandıracak sınavı da düzenleyen Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptali için dava açmıştı. AYM, üç sendika ile MEB’i dinleyeceğini duyururken Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı 81 ilde gerçekleşti. 595 bin başvurunun yapıldığı sınavda öğretmenlere 150 dakikada 100 soru soruldu. 70 ve üzeri puan alanların ‘başarılı’ sayılacağı sınavın sonuçları 12 Aralık’ta açıklanacak, sertifikalar ise 4 Ocak’ta verilecek.

‘AYM İPTAL KARARI VERİRSE NE YAPACAKSINIZ?’

DEVA Partisi’nden “Öğretmenlerimizin emeği hangi soruyla ölçülebilir?” tepkisi gelirken İYİ Parti Sözcüsü Zorlu “Mahkemeden iptal çıkarsa planınız nedir?” diye sordu. Gelecek Partili Özdağ ise “Sorunları çözmek yerine öğretmeni aşağılayan yeni bir saçmalık icat ettiler” dedi. Eğitim-İş Genel Başkanı Özbay da “Bugün MEB için utancın günü” ifadesini kullandı. “30 yıllık öğretmen olarak sınava tabi tutulmamı kabul etmiyorum. Öğretmenlik sınavla ölçülmez” paylaşımları yapıldı.

YÜZDE 96 KATILIMIN NEDENİ GEÇİM KAYGISI

Başvuru koşullarını karşılayan adayların yüzde 96’sının sınava girdiğini belirten Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan “Bu, sınavın onaylandığı anlamına gelmez” dedi. Sınava girenlerle konuşan Eğitim Söz-Sen Genel Başkanı Nihat Aydın ise “Zorunluluktan, ücret için girdiklerini beyan ettiler. Utanç günü” paylaşımı yaptı.

manset.jpg

Eğitimcilerin karşı çıktığı AYM’ye taşınan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda yer alan kariyer sınavı dün yapıldı. Eğitim sendikaları, eğitim sistemine en ağır darbelerden birinin vurulduğunu belirterek “Bugün MEB için utancın günüdür” açıklaması yaptı. Öğretmenlerin yoksulluk yüzünden sınava girdiğini belirten meslek örgütleri, sınavın meşru olmadığının altını çizdi.

Öğretmenlerin ve meslek örgütlerinin karşı çıktığı Öğretmenlik Meslek Kanunu Taslağı, 1-3 Aralık 2021 tarihlerinde yapılan Milli Eğitim Şurası’ndan görüşüldü, 14 Şubat 2022 tarihinde ise yasalaştı. Ardından 12 Mayıs 2022 tarihinde yönetmeliği çıktı. Bu kanunla getirilen Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı’nın ilki ise dün yapıldı. Sınavda başarılı olan öğretmenler ‘uzman’ ya da ‘başöğretmen’ olacak ve maaşları da buna göre bir miktar artacak. Anayasa Mahkemesi’ne taşınan meslek kanunun iptali davası sürerken yapılan kariyer sınavına tepkiler devam ediyor. Eğitim sendikaları Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim sistemine en ağır darbelerden birini bizzat vurduğu belirterek “Bugün MEB için utancın, bizler için ise direncin günüdür” açıklaması yaptı. Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, MEB’in milli eğitim sistemine en ağır darbelerden birini bizzat vurduğunu belirterek “Bugün MEB için utancın, bizler için ise direncin günüdür. ÖMK ve onun öngördüğü bu haksız sınavların, Anayasa Mahkemesi’ne taşınmış olmasına rağmen inatla yapılması, hem sınava giren eğitimciler hem de girmeyen eğitimciler için yeni mağduriyetlerin kapısını aralamıştır. MEB, “mülkün temeli” olan adaleti bekleme zahmetine girmemiştir’’ dedi. Türk Eğitim-Sen Başkanı Talip Geylan da öğretmenlerin kariyer planlamasının sınavla olmayacağının altını çizerek ‘’Öğretmenlik sadece bilme mesleği değil, öğretme mesleğidir. Dolayısıyla kariyer planlamasında esas alınması gereken tek ölçüt mesleki tecrübe, kıdem, hizmet yılı olmalıdır’’ açıklaması yaptı. Eğitim Söz-Sen Genel Başkanı Nihat Aydın ise öğretmenlerin istemeyerek sınava girdiklerini belirterek, ‘’Sınava yoğun katılım var. Katılanlardan röportaj yaptıklarımız istemeyerek, zorunluluktan ücret için girdiklerini beyan ettiler. Bugün utanç günü’’ ifadelerini kullandı.

‘AYM SINAVI İPTAL EDERSE NE OLACAK?’

Meslek örgütlerinin yanı sıra kariyer basamakları sınava muhalefetten de sert tepki geldi. DEVA Partisi Eğitim Politikaları Başkanı Mustafa Ergen, Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı hakkında yaptığı açıklamada “Öğretmenlerimizin emeği hangi soruyla ölçülebilir’’ diye tepki gösterdi. Gelecek Partili Seçuk Özdağ’da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ‘’Milli Eğitimi milli bir felaket haline getiren iktidar şimdi de öğretmenlere kariyer sınavı yapacak. Bugüne kadar yaptıkları saçmalık yetmemiş olacak ki şimdi de öğretmenlerin sorunlarını çözmek yerine onları aşağılayan yeni bir saçmalık icat ettiler.İlk başta kulağa hoş gelen bir uygulama gibi lanse edilmesi bu iktidarın her konuda yaptığı tipik bir algı çalışmasıdır. Ne yani sınav yapılsa ve kaliteli olanlar ayrılsa diyenlere; bu iktidar döneminde yapılan sınavlarda neler yapıldığını hatırlatmak istiyorum sadece: Pek muhterem Bakan! meramını anlatan bir öğretmenin takdim ettiği çiçeği bile almaktan azade bir medeni kişi (!)olarak yapılacak sınavın serencamını şimdiden tahmin etmek zor olmasa gerek. Velhasıl Öğretmenlik Kariyer Basamakları yazılı sınavına hayır’’ ifadelerini kullandı. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu sınavın iptal davasının sürecinin devam ettiğini belirterek ‘’Mahkemesi karar öncesi MEB ve 3 sendikanın görüşlerini dinleme kararı almıştı. Tüm çağrılarımıza rağmen bakanlık sınavı karar sonrasına ertelemedi! Peki mahkemeden iptal çıkarsa planınız nedir?’’ dedi.

KARİYER SINAVI YAPILDI 70 PUAN ALAN ÖĞRETMEN ‘BAŞARILI’ SAYILACAK

Öğretmenlik Meslek Kanunu’yla getirilen ve eğitimcilerin tepkisini çeken uzman öğretmen ve başöğretmenlik sınavı (Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı), 81 ilde bin 489 okulda merkezi sistemle tek oturumda yapıldı. Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı verilerine göre, öğretmenlik kariyer basamakları eğitimleri için 614 bin 390 öğretmen başvurdu. Bu öğretmenlerin 606 bin 185’i eğitimlerini tamamladı. Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı’na ise 595 bin 598 öğretmen başvurdu. Sınavın değerlendirilmesi 100 puan üzerinden yapılacak. Yanlış cevaplar, doğru cevap sayısını etkilemeyecek. 70 ve üzeri puan alanların başarılı sayılacağı sınavda, her soru eşit puan ağırlığına sahip olacak. Sınav sonuçları, 12 Aralık 2022 tarihinde açıklanacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (32)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
32 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN