Vatandaş şimdi bitti! Ünlü ekonomistten kabus gibi açıklama: İşsizliğin had safhaya çıkacağı zamanı açıkladı

Vatandaş şimdi bitti! Ünlü ekonomistten kabus gibi açıklama: İşsizliğin had safhaya çıkacağı zamanı açıkladı

Yaşanan ekonomik durumları değerlendiren ekonomistten korkutan açıklama geldi! Vatandaş şimdi bitti! Ünlü ekonomist kabus gibi bir açıklama yaptı! İşsizliğin had safhaya çıkacağı zamanı açıkladı...

Ekonomi alanında son dönemde yazdığı dikkat çekici yazılarla bilinen ekonomist Ozan Gündoğdu, Bir Gün Gazetesi'nde kaleme aldığı köşe yazısında Türkiye ekonomisinin endişe verici durumunu değerlendirdi. Gündoğdu, ekonomide kusursuz bir fırtına yaklaştığını ifade ederek, özellikle faiz artışlarının ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.

'SON DERECE STRESLİ BİR KUSURSUZ FIRTINA YAKLAŞIYOR'

2023-issizlik-orani-ne-kadar-1.webp

Gündoğdu'nun köşe yazısında vurguladığı noktalardan biri, faizlerdeki yükselişin piyasanın kredi talebini düşürdüğüne ve ekonomide geniş bir yavaşlama yaşanacağına işaret etti. Bu durumun enflasyonun düşürülememesi ve işsizlikte artış gibi olumsuz sonuçlara neden olabileceğini belirterek "Faizler yükseldikçe, piyasanın kredi talebi düşüyor. Ekonomide yavaşlama geniş halk kesimlerine yansıyacak. İşsizliğin arttığı, enflasyonun da düşürülemediği son derece stresli bir kusursuz fırtına yaklaşıyor." ifadelerine yer verdi.

O TARİHTE YENİDEN ARTIŞ GELECEK

2023-issizlik-orani-ne-kadar-2.webp

Ekonomist, özellikle bireysel kredi kartı kullanımına dikkat çekerek "Bu dönemde kredi çekmek, hele ki, ihtiyaç kredisi kullanmak ya da bireysel kredi kartına yüklenmek akılcı değil. 100 bin TL bireysel kredi kartı borcunuza ilk ay eklenecek faiz tutarı 3 bin 660 TL. Eğer vadeyi geçer, borcunuzu ödemezseniz, aynı tutar için katlanacağınız gecikme faizi tutarı 3 bin 960 TL’ye çıkıyor. İlerleyen aylarda ise bu tutarlar birikerek artıyor. Kredi kartınızdan nakit para çektiğiniz takdirde ise 100 bin TL için her ay ilave 4 bin 420 TL’lik faiz yüküne katlanacaksınız demektir. Üstelik bu tutarlar, 23 Kasım’da yeniden artacak. Öyle görünüyor ki, ilerleyen aylarda da durmayacak." dedi.

ARTIŞLARIN İŞSİZLİK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ ESKİSİNDEN ÇOK DAHA SERT OLACAK

Gündoğdu'nun önemle vurguladığı bir diğer nokta ise faiz artışlarının işsizliği artıracağı yönünde olması oldu. 2018-2019'da yaşanan benzer bir durumu hatırlatarak "Benzer deneyimi, 2018’de Rahip Brunson Krizi’nden sonra faizler sert şekilde yükselince yaşamıştık. Haziran 2018’deki işsiz sayısı 3,3 milyonken, ağustos ve eylülde döviz şoku patlamış, Ekim ayında faizler artırılmış ve Mart 2019’da işsiz sayısı 4,5 milyona çıkmıştı. Üstelik bu zaman diliminde politika faizi yüzde 18’den yüzde 25,5’e toplamda 750 baz puan artırılmıştı. Mayıs 2023 Seçimleri’nden bu yana politika faizi yüzde 8,5’ten yüzde 35’e toplamda 26 bin 500 baz puan artırıldı ve artışlar devam edecek. Bu artışların işsizlik üzerindeki etkisi 2018-2019’da görülenden çok daha sert olacak.” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN