Ve sonunda korkulan oldu! Elinde gram altını olanlar dikkat: MB artık yasakladı

Ve sonunda korkulan oldu! Elinde gram altını olanlar dikkat: MB artık yasakladı

Altın sahiplerinin korktuğu başına geldi. Merkez bankası kararıyla o uygulama artık yasaklandı! İşte ayrıntılar...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından alınan yeni kararla altın rafinerilerinin 1 gramın altında üretim yapmaları yasaklandı. Bu kararın ardından fiziki piyasalarda alım-satım işlemlerinde ciddi bir makas aralığı ortaya çıktı. TCMB'nin altın ithalatını azaltma stratejisi kapsamında yeni kısıtlamaların hayata geçirilmesi bekleniyor...

Enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde altın, yatırımcıların güvenli limanı haline geliyor. Aynı zamanda TCMB'nin ithalatta ilk sıraya koyduğu yatırım aracı olan altın, 2022 yılında bankanın 148 ton satın almasıyla dikkatleri üzerine çekti.

ALTIN İTHALATINDAKİ ARTIŞ CARİ AÇIĞI BÜYÜTÜYOR

2022'nin ilk dört ayında, Türkiye'nin 11,8 milyar dolarlık parasal olmayan altın ithalatı cari açıkta yüzde 43'lük bir artışa neden oldu. Altın ithalatının azaltılması amacıyla alınan tedbirler bu konudaki kararlılıkla paralellik gösteriyor.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI'NDAN ÜRETİM SINIRLAMASI

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın aldığı kararla rafinerilere 1 gramın altında üretim yapma yasağı getirildi. Bunun yanı sıra tek seferde üretilebilecek altın için 100 gram kota sınırlaması da uygulamaya konuldu. Bu durum özellikle düğün sezonunda çeyrek ve yarım gramlık altın satışlarını durdurdu.

2-008.jpg

ALTIN İTHALATINDAKİ ARTIŞ SÜRÜYOR

Borsa İstanbul verilerine göre, altın ithalatı Temmuz ayında bir önceki yıla göre yüzde 73 artarak 38 tona ulaştı. Ocak-Temmuz döneminde bu artış yüzde 220'a çıktı.

ALTIN FİYATLARINDA YÜKSELİŞ BEKLENİYOR

Seçim öncesi harcamalar ve uluslararası piyasalarda yaşanan gelişmeler altın fiyatlarındaki hareketliliği tetikliyor. Uzmanlar, ABD Merkez Bankası'nın faiz kararının altın fiyatları üzerindeki etkisini yakından takip ediyor.

Son olarak, altının kısa süre içerisinde alım fırsatı sunabileceğini, ancak bu fırsatın uzun sürmeyeceğini belirten uzmanlar, yatırımcıları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN