Yargıtay kendi içtihadına uymamış

Yargıtay kendi içtihadına uymamış

Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay ile ilgili hak ihlali kararını tanımayan Yargıtay, HDP'den milletvekili seçilen Ahmet Şık'ın yargılandığı davada AYM'nin 'hak ihlali' kararına uyarak mahkemenin kararlarının tartışılamaz olduğunu vurgulayarak milletvekili dokunulmazlığına dikkat çektiği ortaya çıktı.

Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Can Atalay'ın AYM'nin hak ihlali kararını tanımayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi, kendi içtihatlarına vurgu yaparak AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla başlayan süreç devam ediyor. Yargıtay Başkanlığı, eleştirilere yanıt vermek amacıyla 10 Kasım tarihinde yayımladığı açıklamanın ardından, Can Atalay'ın avukatları tarafından 14 Kasım'da yapılan açıklamada Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararı hatırlatıldı.

10 Haberde yer alan habere göre; Ahmet Şık, 24 Haziran 2018'de yapılan genel seçimde HDP'den TBMM'ye seçildiğinde, Cumhuriyet gazetesinin yönetici ve yazarları hakkında 2016 yılında açılan davada sanık olarak yargılanıyordu.

Şık, seçimden kısa bir süre önce, 25 Nisan 2018'de İstanbul'daki 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "silahlı terör örgütüne yardım etme" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ardından bu karara karşı Yargıtay'da temyize gitti. Seçildiğinde cezası henüz kesinleşmemiş olan Ahmet Şık, kürsüden yemin ederek milletvekilliği görevine başladı.

2019'DA AHMET ŞIK DOSYASINI BOZDU

Sonradan kapatılıp görev alanı itibarıyla 3. Ceza Dairesi'ne dönüşen Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 12 Eylül 2019'da aldığı kararda diğer sanıkların bir bölümüyle birlikte Ahmet Şık'ın mahkumiyet kararını bozdu. Bunun üzerine dava dosyası İstanbul'daki 27. Ağır Ceza Mahkemesi'ne geri geldi. Ahmet Şık'ın avukatları, müvekkilinin milletvekili seçildiği için Anayasa'nın 83. maddesi çerçevesinde dokunulmazlık kazandığını belirterek yargılamanın durdurulmasını talep etti. Mahkeme, bu talebi reddetti.

İstanbul'daki mahkeme, Ahmet Şık dahil sanıkların büyük bölümü hakkında verdiği cezalarda direnince dosya bu kez Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na geldi. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, oy birliği ile Ahmet Şık'ın dokunulmazlığı olduğu gerekçesiyle yargılanamayacağına karar verdi.

"AYM KARARLARININ YOL GÖSTERİCİLİĞİ TARTIŞILMAZ"

Yargıtay, AYM kararlarının kendileri için bağlayıcı olduğunu belirterek kararında şöyle ifade etti:

Bilindiği üzere Anayasanın 148. maddesi uyarınca herkesin Anayasada güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından, ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunma hakkı bulunmaktadır. Anayasa Mahkemesinin diğer kararları gibi bireysel başvuruları inceleyen Bölüm kararları da yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlamaktadır. Bu itibarla Anayasa Mahkemesinin emsal nitelikteki bu kararı karşısında mevcut içtihatların yeniden gözden geçirilmesi gerekmiştir’ şeklinde açıklandığı üzere Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığı ve içtihadi anlamda yol gösterici niteliği tartışmasızdır.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN