Bilim insanlarının yaptığı bir araştırma kapsamında farelerin ömrü uzatabildiği ve insanların yaşlanmasını yavaşlattığı ortaya çıktı. Bu ilaçla resmen yaşlılık tarihe karışacak. İşte konuya ilişkin detaylar…
Bilim insanlarının yaptığı deneysel bir çalışma “Nature” dergisinde yayınlandı. Bu araştırma kapsamında insan vücudunun gelişimi için oldukça önemli bir yere sahip olan ve yaşlanmayı tetiklediği düşünülen İnterlökin-11 protein grubunun antikor olarak geliştirilip bir ilaç yapıldığı öğrenildi. Laboratuvar hayvanlarında denenen bu ilacın başarılı olduğu ve ömürlerini yüzde 25 uzattığı bilgisi elde edildi.
LABORATUVAR FARELERİNİN GENETİĞİNİ DEĞİŞTİRDİ
Araştırmaya göre, İngiltere ve Singapur'daki ekip, öncelikle interlökin-11 üretememeleri için laboratuvar farelerinin genetiğini değiştirdi.
Araştırmayı yapan bilim insanları ilk olarak farelerin 75 haftalık olmasını bekledi. Çünkü farelerin 75 haftalık olması bir insanın 55 yaşa gelmesine denk düşüyor. Daha sonra vücutlarından İnterlökin-11'in tamamen temizlenmesi için düzenli olarak geliştirilen ilaç verildi.
Yapılan gözlem sonrasında ise farelerin eskiye göre daha canlı ve parlak görüldükleri ortaya çıktı. Öte yandan İnterlökin-11 eksikliği yaşayan farelerin daha az hastalandığı sonucuna ulaşıldı.
İNSANLARDA DA TEST EDİLDİ
Söz konusu ilacın insanlar üzerinde de test edildiği lakin henüz yaşlanma karşıtı sonuçların bulunmadığı bildirildi. Lakin bilim insanları farelerin üzerinde etki eden bu durumun insanlar üzerinde de etki edeceğini düşünüyor.