Yeneroğlu'ndan HSK seçimlerinde şeffaflık çağrısı

Yeneroğlu'ndan HSK seçimlerinde şeffaflık çağrısı

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yeneroğlu, Meclis'teki HSK seçimlerinde şeffaflık çağrısı yaparak, “Üyelerin Cumhurbaşkanı, siyasi parti çoğunluğu veya yargıda gruplaşmalara neden olacak yöntemlerle belirlenmesi hukuk devleti anlayışı ve yargı bağımsızlığı ideali ile çelişmektedir" dedi.

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Yeneroğlu, Meclis'teki HSK seçimlerinin; parti gruplarının uzlaşarak isim önerme yöntemiyle yapılmasına ilişkin, "aday gösteren tüm siyasi partilere sürecin şeffaf yönetilmesi ve kamuoyu önünde gerçekleştirilmesi çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Yeneroğlu’nun konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı basın açıklaması şöyle:

"HSK'NIN YAPISI, YARGININ BAĞIMSIZLIĞI ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL"

“Hukukun üstünlüğüne dayalı demokratik devletlerde, yargının; yasama ve yürütmeden ayrı ve onlardan bağımsız bir kuvvet olması, kuvvetler ayrılığı ilkesinin temel bir gereğidir. Ülkemizde ise yargının bağımsızlığının teminatı olması gereken HSK’nın yapısı, yargının bağımsızlığı önündeki en büyük engeldir."

"İKTİDARIN UZLAŞMA YÖNTEMİNİ TERCİH ETTİĞİ AÇIKTIR"

On üç üyeden oluşan HSK’nın başkanı, Adalet Bakanı’dır. Adalet Bakanı yardımcısı da kurulun tabii üyesi. Kurul üyelerinin dördü Cumhurbaşkanınca, yedi üyesi TBMM’ce seçilmektedir. TBMM tarafından yapılacak seçimlerde ise önce üçte iki, sonra beşte üç çoğunluk aranmaktadır.

Bu çoğunluk da sağlanamadığı takdirde, en çok oyu alan iki aday arasında ad çekme usulü ile seçim tamamlanmaktadır. Dolayısıyla iktidarın bu çoğunluğu koalisyon ortağıyla birlikte sağlayamayacağı ve süreci kura seçimine bırakmamak adına uzlaşma yöntemini tercih ettiği açıktır.

Uzlaşma kültürü demokrasiler için önemlidir. Fakat yargı bağımsızlığını temin eden bir yüksek kurulun yapısı oluşturulurken tüm partilerin ortak olarak destekleyeceği, gerekli liyakate sahip, kişilere veya gruplara tabi olmak yerine hukukun üstünlüğüne inanan, anayasaya ve yasalara bağlı hukukçuların aday olarak belirlenmesine özen gösterilmesi esas olmalı.

"SÜRECİN ŞEFFAF YÖNETİLMESİ ÇAĞRISI"

HSK üyelerinin, tek başına Cumhurbaşkanı, Meclis'teki bir siyasi parti çoğunluğu veya yargıda gruplaşmalara neden olacak yöntemlerle belirlenmesi hukuk devleti anlayışı ve yargı bağımsızlığı ideali ile çelişmektedir.

Haftaya TBMM Genel Kurul’unda yapılacak seçimlerden önce HSK için aday gösteren tüm siyasi partilere sürecin şeffaf yönetilmesi ve kamuoyu önünde gerçekleştirilmesi çağrısında bulunuyoruz."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN