Yeneroğlu'ndan 'terör örgütü yargılamaları' tepkisi: Hukuksuzluğun en bariz ispatı

Yeneroğlu'ndan 'terör örgütü yargılamaları' tepkisi: Hukuksuzluğun en bariz ispatı

Adalet Bakanlığı'nın paylaştığı verilere göre, 2016-2020 arasında cumhuriyet savcılıkları silahlı terör örgütünden toplamda en az 1 milyon 576 Bin 566 adet soruşturma başlattı. Veriler ışığında iktidarın politikalarını eleştiren DEVA Partili Yeneroğlu, "Bu istatistikler 15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra silahlı terör örgütü yargılamalarının çok büyük bir ekseriyetinin ne kadar hukuksuz olduğunun en bariz ispatıdır" dedi.

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Adalet Bakanlığı tarafından paylaşılan Adalet İstatistikleri 2020 verileri hakkında basın açıklaması yayımladı.

Yeneroğlu, istatistiklere göre cumhuriyet başsavcılıklarınca 2020 yılında TCK’nın 314. maddesinden yani Silahlı Terör Örgütü Suçundan 208 bin 833 adet karar verildiği bilgisini paylaşarak, "2016 yılından itibaren bu sayılar dikkate alındığında, 2016-2020 arasında cumhuriyet savcılıkları silahlı terör örgütünden toplamda en az 1 milyon 576 Bin 566 adet soruşturma başlatmıştır" dedi.

"YARGILAMALARIN HUKUKSUZ OLDUĞUNUN EN BARİZ İSPATI"

"Bu istatistikler 15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra silahlı terör örgütü yargılamalarının çok büyük bir ekseriyetinin ne kadar hukuksuz olduğunun en bariz ispatıdır" yorumunda bulunan Yeneroğlu, şunları söyledi: "Söz konusu sayıların bu kadar yüksek olması siyasetin baskısı neticesinde Yargıtay’ın ceza hukukunun en temel kurallarını yok sayan içtihatları doğrultusunda açılan soruşturmaların suç işleme kastı olmayan, örgütün nihai hedeflerinden bihaber olan ve herhangi bir suça iştirak etmemiş masum kişilere kadar sirayet etmiş olmasından kaynaklandığı açıktır."

"HUKUK DEVLETİNİN İLKELERİNİ ZEDELEMEKTE"

Yeneroğlu, silahlı terör örgütü yargılamaları hukuk devletinin ilkelerini zedelemekte olduğunu belirterek, "AİHM içtihatlarına tamamen aykırı bir şekilde yürütülmektedir. Ne yazık ki yargı, Yargıtay ve kısmen de Anayasa Mahkemesi bu hukuksuzluklara engel olamamakta, aksine hukuku ayak bağı olarak gören iktidarın korku coğrafyasında onun politikalarına alet olmaktadır" ifadelerini kullandı.

"ADALETSİZLİKLERE SON VERME ZAMANI"

Yaşanan adaletsizlikler karşısında siyasetçilerin, hukukçuların ve kamuoyunun büyük bir kısmının da kulaklarını tıkadığının ve gözlerini kapattığının altını çizen Yeneroğlu, şunları söyledi: "Ancak bu yargılamaların toplumda etkisi çok uzun yıllar sürecek travmalar meydana getirdiği gerçeği, ileriki zamanlarda çok daha hissedilir olacaktır.

Bu yüzden zaman adaleti konuşma, silahlı terör örgütü üyeliği yargılamalarındaki adaletsizliklere son verme zamanıdır. Türkiye’nin acilen hukuka ve hukuk devleti ilkelerine dönmesi şarttır."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (14)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
14 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN