Yeni asgari ücret belli oldu: Zam yağmuruna hazır olun! Ekonomi dünyası asgari ücret zammını değerlendirdi

Yeni asgari ücret belli oldu: Zam yağmuruna hazır olun! Ekonomi dünyası asgari ücret zammını değerlendirdi

2023 Temmuz asgari ücret zammı netleşti. Milyonlarca çalışanın 2023'ün ikinci yarısında alacağı asgari ücrete yüzde 34 zam yapıldı fakat ekonomistler, iğneden ipliğe gelecek zamlar nedeniyle asgari ücretin eylül ayında açlık sınırının altında kalacağı yorumunda bulundu. İşte, yeni asgari ücrete gelen yorumlar...

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 8 bin 506 TL olan asgari ücrete temmuz ayında yapılacak zam için üçüncü toplantısı sona erdi. 2023 Temmuz-2024 Ocak ayları arasında geçerli olmak üzere yeni asgari ücret yüzde 34 zamla net 11 bin 402 TL oldu. Ekonomistler, yeni asgari ücreti Twitter üzerinden değerlendirdi.

Gazete Pencere'de yer alan habere göre, ekonomi dünyasının yorumları şöyle:

ASGARİ ÜCRET ZAMMI YORUMLAR

Mustafa Sönmez: 11 bin 400 TL asgari ücret bir ağrı kesici olabilir ancak yarısı asgari ücrete talim eden bir ekonomi haline geldi Türkiye. İşler asgari ücretlik, vasıflı emek işi yok ki memlekette çarık çürük hizmet, inşaat, turizm, dandik sanayi işleri ancak vasıfsız eleman talep ediyor. Mesele burada.

Evrim Devrim Zelyut: Yeni asgari ücret 11 bin 402 TL oldu... Üzüldüğüm noktalar şunlar:

1) Enflasyon artarken verilen bu rakam da 1-2 ay içinde açlık sınırı altında iyice kaybolacak.

2) Ekonomi yönetimi fiyatları düşürecek yapısal işler yerine sürekli enflasyon telafisi ile uğraşarak zamanı ve kaynakları harcıyor. Türkiye tüketim yerine tasarrufu, reel sektör üretiminde yarı mamul bağımsızlığını, eğitim reformları ile ihracatta yüksek teknoloji payını artırmadıkça; dolar, enflasyon, kayıt dışı ekonomi, sefalet, yolsuzluk konuşmaya devam edeceğiz...

İris Cibre: Eylülde açlık sınırının tekrar asgari ücreti geçmesini bekliyorum. Hali hazırda zaten mayıs ayı yoksulluk sınırının yüzde 66 altında.

Oğuz Demir: Asgari ücretli sayısının artması, asgari ücretin ortalama ücret haline gelmesi büyük sıkıntı ama siyasetçi için durum tam tersi. Artık çok daha büyük bir kesimin ücretine hükümet karar verecek.

Fatih Özatay: Asgari ücret 11 402 lira oldu. TÜRK-İŞ dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının mayıs ayında 33 bin 750 lira olduğunu açıklamıştı. 11 bin 402 nerede 33 bin 750 nerede? Rasyonel (akla uygun) politika bu olmasa gerek. Ancak çok düşük ücretle ayakta kalan bir ekonomi yapısı olunca böyle oluyor. Hal böyleyken, faiz-kur konuşmaya devam...

Murat Muratoğlu: Asgari ücret '11 bin 402' liraya çıkınca, ülkede çalışanların yüzde 70'i asgari ücretli oldu. Budur Türkiye gerçeği!

Uğur Gürses: Asgari ücret yüzde 34 artışla 11 bin 402 TL olarak ilan edilmiş. Kitlesel olarak 'ortalama ücret' halini alan bu ücret, fiilen de asgari ücret dışındaki ücretleri de 'kendi hizasına' çekmeye devam edecektir. Orta sınıfı tabana yayacaktır.

Hakan Kara: Net asgari ücret şimdilik açlık sınırını hafif de olsa geçti. Ne yazık ki yine bir zam yağmuru başlayacak ve muhtemelen birkaç ay sonra bu artış da enflasyon karşısında eriyecek. Halkı enflasyon karşısında ezdirmemenin yolu enflasyonun kendisini ezmektir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN