Zaman doldu! Yedisu fayı her an kırılabilir uyarısı... Deprem uzmanları korkuttu: 7'nin üzerinde geliyor

Zaman doldu! Yedisu fayı her an kırılabilir uyarısı... Deprem uzmanları korkuttu: 7'nin üzerinde geliyor

Son günlerde üst üste yaşanan depremler sonrasında uzman isimler uyarılarına devam ederken yeni bir uyarı Yedisu Fay Hattı için geldi. Deprem uzmanı “her an kırılabilir” uyarısıyla vatandaşları korkuttu. İşte deprem uzmanının konuya ilişkin yaptığı açıklamalar…

ZEYNEP ORHAN

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından tüm ülke deprem korkusunu bir kez daha derinden yaşadı. Şu ana kadar yaşanan depremler ve olası istanbul depremi insanları endişelenirken deprem uzmanları sık sık yeni uyarılar yapıyor. Bu kapsamda Prof. Dr. Osman Bektaş, Yedisu Fayına ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Uzman isim bu fayın her an kurulabileceğini söylerken depremin büyüklüğü ne de değindi.

yeni-proje-7-003.jpg

“YEDİSU FAYI KIRILMAYA HAZIR”

Yedisu fayının kırılmaya hazır olup olmadığına ilişkin bir paylaşımda bulunan Prof. Dr. Osman Bektaş, Yedisu fayının kırılmaya hazır olduğunu söyledi. Yaptığı paylaşımda, 1784 yılında kırıldığı için şu anda da kırılmaya hazır olduğunu ve 7’den büyük deprem üretecek sismik bir boşluğun olduğunu açıkladı.

Bunun yanı sıra konuya ilişkin daha temkinli bir cevap verdiğini ifade ederek “kırılmaya hazır mı?” sorusuna “belki” yanıtını verdi. Uzman isim yaptığı paylaşımda tam olarak şunları ifade etti:

“YEDİSU FAYI GERÇEKTEN KIRILMAYA HAZIRMI ?

En basit cevap: EVET.

(1784 de kırıldığı için tekrar kırılmaya hazır olan 7 den büyük deprem üretecek sismik boşluk).

Daha temkinli cevap: BELKİ.

(Yedisu fay segmenti batıda Erzincan 1939-1992 ; doğuda 1949-1966 Karlıova ve Varto deprem”

yeni-proje-8-002.jpg

“DÜNYADA ÇOĞU YERDE İZLENİR”

Bektaş, paylaşımın devamında ise şu sözlere yer verdi:

“Kırıkları arasında kalan fayın süründüğü kısma (creep)karşılık gelebilir. Benzer durum ,Dünyada çoğu yerde izlenir.) Bu konuda daha aydınlatıcı ve doyurucu cevap fayın hızı, kilitlenme durumunu sorgulayacak detay çalışmalarda yatar.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN