Sanatçı, yazar ve eski milletvekili Zülfü Livaneli, Sosyalist Enternasyonal Konseyi'nde yaptığı konuşmada kültürün solun en güçlü aracı olduğunu vurguladı. Livaneli, “Sağ ideolojiler kültürel hegemonya kuramayacak, çünkü halkların vicdanında karşılığı yok” dedi.
Zülfü Livaneli, Sosyalist Enternasyonal Konsey toplantısının ikinci gününde yaptığı konuşmada, “Sağ ideolojiler ne yaparsa yapsın, kültürel hegemonya kuramayacaktır” dedi. Livaneli, Antonio Gramsci’nin kuramına atıfla kültürün sol siyasetteki merkezî rolünü vurguladı.
Livaneli konuşmasında, sağın temel araçlarının din, milliyetçilik ve para olduğunu; solun ise tek silahının kültür olduğunu belirtti. “Bugün kültürle kurulacak bağ, halkları bir araya getirmenin ve dayanışmayı büyütmenin en etkili yoludur” diyen Livaneli, yazarların, şairlerin ve sanatçıların her zaman sosyalizmin doğal müttefikleri olduğunu dile getirdi.
“KENDİMİ EN ÇOK KÜLTÜR İNSANI OLARAK TANIMLARIM”
Cumhuriyet Halk Partisi’nde milletvekilliği yapmış olmasına karşın, kültür alanında üretmeyi her zaman siyasetin önünde tuttuğunu belirten Livaneli, “Gençliğimden beri kendimi sosyalist olarak tanımladım. Diktatörlerin değil, halkların dünyası için yazdım” dedi.
Livaneli, yıllar boyunca UNESCO’da kültürel barış programlarında yer aldığını, bu süreçte Türkler, Yunanlar, Kürtler, Ermeniler gibi halklar arasında barış inşa etmek için çalıştığını ifade etti. Tüm bu çabalarının sürgün ve müdahalelerle karşılaştığını da sözlerine ekledi: “Zorluklara rağmen sosyalizme olan inancımı hiçbir zaman kaybetmedim.”
“GÖÇ BİTMEYECEK BİR HAREKETTİR, AVRUPA IRKÇILIĞA TESLİM OLMAMALI”
Konuşmasında göç meselesine de değinen Livaneli, Avrupa’daki otoriterleşme ve ırkçılık eğilimlerine dikkat çekti. Göçün durdurulamayacak bir hareket olduğunu belirten Livaneli, “Bu gerçek karşısında insan haklarını ve demokrasiyi savunmaktan vazgeçemeyiz. Irkçı demokrasiler, Avrupa’nın sonu olur” dedi.
“TÜRKİYE’NİN DEMOKRASİ MÜCADELESİNE DESTEK OLUN”
Livaneli, sosyalist enternasyonalist dayanışmanın gücüne vurgu yaparak, “Bireyselliğin ön plana çıktığı bir çağda, dayanışma hiç olmadığı kadar değerlidir. Türkiye’nin demokrasi mücadelesi için desteğinizi bekliyorum” çağrısında bulundu.
Konuşmasını, kısa süre önce aldığı Federico García Lorca ödülünden söz ederek tamamlayan Livaneli, halkların mücadelesini sanatla ve kültürle birleştirmenin her zaman yol gösterici olacağını söyledi.