3D yazıcıdan kanserli tümör üretiyor

3D yazıcıdan kanserli tümör üretiyor

Türk bilim insanlarının dünyanın dört bir yanındaki başarılarına bir yenisi de ABD’den eklendi. New Jersey Teknoloji Enstitüsü’nde çalışan Doç. Dr. Murat Güvendiren’in projesi bilim dünyasında yeni bir alanın da kapılarını açıyor. Üç boyutlu biyoyazıcılarla kanser ve kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılabilecek ilaçların test edileceği tümör ve dokular üreten Güvendiren’in projesi New Jersey Sağlık Fonu tarafından da destekleniyor.

ABD’de New Jersey Teknoloji Enstitüsü’nde kanserli doku üzerine çalışmalar yürüten Türk bilim adamı Doç. Dr. Murat Güvendiren, dikkat çeken bir buluşa imza attı. Güvendiren, üç boyutlu biyoyazıcılarla kanser ve kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılabilecek ilaçların test edileceği tümör ve dokular üretmeye başladı. Kanser ilaçlarının fare deneylerinde başarıya ulaşmasına karşın insanlara etki etmediğini kaydeden Güvendiren, insanlardan elde edilen örnekle geliştirecekleri kanser tümörlerinin ilaç test süreçlerine hız kazandırmasını umduklarını anlattı.

ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünde hem lisans hem de yüksek lisansını tamamladıkladıktan sonra ABD’de doktora yapmaya başlayan Güvendiren, doçentliğe kadar uzanan çalışmalarını anlattı. Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre, çalıştıkları iki projeden birinin kanser ortamını yaratmak olduğunu belirten Güvendiren şunları söyledi:”Buradaki amacımız tümörü üç boyutlu çipler üzerinde üç boyutlu yazıp yaratmak. Bizim yöntemimizin diğerlerine göre avantajı da biz damarlı bir doku yaratıyoruz. Burada damarın bulunması gerçekten tümör için çok önemli çünkü tüm besinini tümör bu damarlı dokudan dolayı alıyor. Hücreleri biz satın alıyoruz şu anda piyasadaki kanser hücrelerinden. Daha çok ilgimizi çeken alan göğüs kanseri şu anda. Hücreleri alıp, üç boyutlu yazıcıda tümöre dönüştürüp, tümörün damarla olan ilişkisini anlamaya çalışıyoruz. “

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN