Ağız kokusunu gidermek meğer bu kadar kolaymış! Yoğurdun içine bir kaşık ekleyip sürün, nefesiniz taptaze olacak

Ağız kokusunu gidermek meğer bu kadar kolaymış! Yoğurdun içine bir kaşık ekleyip sürün, nefesiniz taptaze olacak

Ağız kokusu pek çok nedene bağlı olabilir. Ağız kokusunun sadece ağızda meydana geldiği zannediliyor fakat bu doğru değil. Sindirim sistemi, mide, diş eti, bademcik, dil, burundaki farklı problemler ve hatta bazı sistemik hastalıklar ağız kokusuna neden olabilir. Peki, ağız kokusu nasıl geçer? Ağız ve nefes kokusu nasıl giderilir? İçerden gelen ağız kokusu neden olur? İşte, doğal yöntemlerle ağız kokusunu gidermek...

Nefesimizin pis kokması, hem bizim için hem çevremizdeki insanlar için rahatsız edici bir durum. Diş eti hastalıkları, diş boşlukları, yanlış fırçalama teknikleri, dişlerde ve dilde biriken yiyecek artıkları, reflü veya akciğer enfeksiyonu gibi pek çok neden ağız kokusunu tetikleyebilir. Her ne kadar fırçalama yapsak da geçmeyen ağız kokusu olabilir.

AĞIZ KOKUSU DOĞAL YOLLARLA NASIL GİDERİLİR?

LİMON SUYU VE YOĞURT

1 çay kaşığı limon suyu ve 1-2 yemek kaşığı sade yoğurt malzemelerini temin edin. Bu iki malzemeyi karıştırın ve karışımı dişlerinize sürün. Yaklaşık 10 dakika bekletin ve ardından ağzınızı durulayın. Limon doğası gereği antibakteriyel ve kokuya neden olan bakterileri ortadan kaldırır. Yoğurtta bulunan iyi bakteriler de ağız boşluğunuzun doğal florasındaki dengeyi yeniden sağlar.

ELMA SİRKESİ

1-2 yemek kaşığı elma sirkesini 1 bardak soğuk suyla karıştırın. Bu karışımı 5 dakika boyunca gargara yapın. Ardından ağzınızı sade suyla çalkalayın. Elma sirkesi, ağız kokusunun azaltılmasına büyük ölçüde yardımcı olan antibakteriyel özelliklere sahip. Ağızdaki pH dengesini geri kazandırır.

AĞIZ KOKUSU NEDENLERİ

Ağız kuruluğu: Tükürük ağızın kuru kalmasını engelleyerek temizlenmesine yardımcı olur. Tükürük üretilmediği durumda ağız kokusu ortaya çıkabilir. Sigara içmek ya da tüketilen bazı ilaçlar ağız kuruluğuna sebep olabilir.

Baş ve boyun kanserleri: Burun ve ağız arasında bulunan orofaringeal kanserin belirtileri arasında ağız kokusu yer alır. Aynı zamanda geç iyileşen yaralar, ağız ağrısı, yutma güçlüğü, açıklanamayan kilo kaybı da bu kanser türü belirtileri arasında bulunabilir.

Reflü: Sindirim bozukluğu olarak tanımlanan reflü, ağız kokusuna neden olabilir.

Bademcik taşları: Bademciklerde besinler sıkıştığında, bademcik taşları veya bademcik taşı adı verilen kalsiyum birikintilerine dönüşür. Bu durum ağız kokusuna neden olabilir.

Diş eti hastalığı: Diş etlerinde kızarıklık, şişme, kanama diş eti iltihabı belirtileri olarak tanımlanabilir. Diş eti iltihabı ciddi ağız sorunlarına yol açabileceği gibi ağız kokusuna da neden olabilir.

Diyabet: Diyabet bulunan kişilerde diş eti hastalığı riski artar. Bu durum aynı zamanda kan şekerini artırabileceğinden diyabetin kontrolünü zorlaştırabilir.

Karaciğer ve böbrek hastalığı: Karaciğer ve böbrekler düzgün işlediğinde, toksinleri vücuttan süzülür. Fakat karaciğer veya böbrek hastalığı olan kişilerde bu toksik maddeler temizlenmeyebilir bu da ağız kokusuna yol açabilir.

Sjögren sendromu: Otoimmün hastalık olan sjögren sendromu, kas ağrısına, kuru gözlere, kuru cilt ve ağız kuruluğuna yol açabilir.

AĞIZ KOKUSU YAPAN BESİNLER NELER?

Tüm besinler ağızda parçalanmaya başlar. Aynı zamanda tüketilen besinler kana karışır ve solunan havayla akciğerlere taşınabilir. Sarımsak ve soğan gibi güçlü kokulu besinler tüketildiğinde, fırçalama, diş ipi ve gargara yardımıyla bu kokuyu bastırmak gerekebilir. Ağız kokusuna neden olabilecek en yayın besinler şu şekilde sıralanabilir:

* Peynir
* Pastırma
* Bazı baharatlar
* Portakal suyu veya soda

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN