Balı sakın böyle yemeyin: Solunum kaslarını felç edip öldürebilir! Şakası yok, bir anda zehre dönüşebilir

Balı sakın böyle yemeyin: Solunum kaslarını felç edip öldürebilir! Şakası yok, bir anda zehre dönüşebilir

Bal, içeriğindeki antioksidanlar, vitaminler ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirebilir, yaraların iyileşmesini hızlandırabilir ve öksürüğü hafifletebilir. Fakat balın fazla tüketilmesi, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Peki, balın zararları neler? Fazla bal yemek zararlı mı? İşte, balın zararları...

Bal, 2500 yıldır birçok kültürde hem ilaç, hem doğal besin olarak tüketiliyor. Bal, arılar tarafından çiçeklerden alınan nektarlar ile üretilir. Çiçeklerde bulunan nektar ise çok özel. Çünkü değerli birçok mineral, vitamin, organik asit ve flavinoid içerir. Bu içerik balın antioksidan seviyesini ciddi miktarda artırır.

Fakat bal, doğru kullanılmadığında, iyi seçilmediğinde insan sağlığına zarar verebilir. Elinizde gerçekten iyi bir bal varsa günde bir, en fazla iki çay kaşığı bal yiyebilirsiniz. Fazlası zararlı olabilir, çünkü vücudunuza çok yüksek oranlarda şeker yükleniyor.

balin-zararlari-canan-karatay.jpg

BALIN FAYDALARI NELER?

İçeriğindeki besin kaynağı açısından zengin olmasa da bal, vücut için oldukça faydalı bir gıdadır. Antioksidan barındıran bal kalp sağlığı riskine karşı etkili bir besindir. Bunun yanından gribal enfeksiyonlarda, soğuk algınlığında kullanılır.

VÜCUDU İLTİHAPTAN KORUR

Bal, içerdiği antioksidan sayesinde vücudu iltihaptan korur. Vücutta oluşan iltihap, kanser, kalp sağlığı, otoimmün bozukluklara sebep olarak çeşitli hastalıkları beraberinde getirebilir. Antimikrobiyal etkisinden dolayı yaraların iyileşmesini hızlandırarak mide şikayetlerinin azalmasına da katkıda bulunur.

ÖKSÜRÜĞÜ ÖNLER

Bal, antibakteriyel ve antienflamatuar içermesinden dolayı öksürüğü bastırarak boğazın yumuşamasında etkili olur. Özellikle üst solunum enfeksiyonu yaşayan kişiler bal tüketimi sayesinde öksürüğü önleyebilmektedir. Bal çeşitleri arasında yer alan okaliptüs, narenciye balları akut gece öksürüğünü önleyici niteliği bulunur.

HAFIZAYI GÜÇLENDİRİR

Antioksidanlar, besinlerde yer alarak vücudu iltihaplanmaya karşı korur ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Bal, beyin fonksiyonlarını korumaya ve iyileştirmeye yarayan pinocembrin adı verilen antioksidan içerir. Böylelikle hafıza bozukluklarını önler.

SİNDİRİM SİSTEMİNE BAĞLI HASTALIKLARI HAFİFLETİR

Bal, sindirim sistemi kaynaklı hastalıkların etkisini hafifleyerek ishal gibi durumların önlenmesine yardımcı olur. Bunun yanında bal, oral rehidrasyon tedavisinin de bir parçası olarak görülür.

BALIN YAN ETKİLERİ NELER? FAZLA BAL YEMENİN ZARARLARI

Aşırı miktarda bal tüketimi, yüksek miktarda şeker alımına neden olabilir. Şeker tüketiminin artması, tip 2 diyabet riskini artırabilir. Ayrıca, yüksek miktarda şeker tüketimi, obezite ve kalp-damar hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunların dışında her şeyde olduğu gibi balı yanlış tüketmeniz durumunda kötü sonuçlar doğurabilir.

İşlenmemiş veya pastörize edilmemiş bal, içerisinde botulinum toksini içerebilecek bakteri bulundurur. Bu toksin, özellikle bebeklerde gıda zehirlenmesine sebep olabilir. Hatta solunum kaslarını felç ederek ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Bu nedenle, bir yaşından küçük bebeklere bal vermekten kaçınılmalıdır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN