Bilim İnsanlarından Müthiş Keşif! Spor Yapanların Öyle Bir Özelliği Ortaya Çıktı Ki...

Bilim İnsanlarından Müthiş Keşif! Spor Yapanların Öyle Bir Özelliği Ortaya Çıktı Ki...

Her gün gelişen bilim insanoğluna ışık tutmaya devam ediyor. Bilim insanlarının son yaptığı araştırma adeta nefes kesti. Dünyada büyük yankı uyandıran bu çalışma hem sevindirdi hem de umutlandırdı. Bili insanlarının açıkladığı keşfin bütün detayları haberimizde...

Yeni bir araştırmaya göre, egzersizin vücuttaki kalori yakmanın yanı sıra açlığı bastıran molekülleri harekete geçirebildiğini bulan yeni bir araştırmaya göre, yoğun egzersizler kalorileri iki farklı şekilde kesmeye yardımcı olabilir.

5e3934cb66a97c8b801e4129.webp

BİLİM İNSANLARINDAN MÜTHİŞ KEŞİF! SPOR YAPANLARIN ÖYLE BİR ÖZELLİĞİ ORTAYA ÇIKTI Kİ...

Araştırmacılar, egzersiz yaptıktan sonra hayvanların iştahını azaltan 'açlık önleyici' bir molekül olarak tanımladıkları şeyi keşfettiler. Yapılan araştırmada ‘lac-phe’ olarak bilinen bir molekülün insan vücudunda doğal olarak bulunan iki kimyasal bileşiğin (laktat ve fenilalalin) bir birleşimi olduğu anlaşıldı. Stanford Üniversitesi’nin yayınladığı habere göre, Stanford Tıp Fakültesi ve Baylor Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından tanımlanan molekülün yoğun egzersiz sonucu ortaya çıktığı ve iştahı bastırmak için beyne gittiği anlaşıldı. Lac-phe terlediğinizde aktif hale geliyor ve acıkmanızı engelliyor. Lac-phe egzersizin obezite karşıtı etkisinin yüzde 25’ini oluşturuyor. Lac-phe sayesinde gıda alımı yaklaşık yüzde 30 oranında baskılanıyor ve bu sayede vücut ağırlığı ve yağ azalırken glikoz toleransı artıyor. Molekül izole edilirken ve bir hayvana verilirken, iştahı ve genel kilo alımını azaltmaya da yardımcı oldu. Araştırmacılar, molekülün gelecekte kilo verme takviyelerinin merkezinde kullanılabileceğinden umutlular ve o zamana kadar kilo bilincine sahip insanlar gelecekteki programları planlarken egzersizin bu faydasını akıllarında tutabilirler.

jzl-compressed.jpg

ARAŞTIRMACILAR ÇOK UMUTLU

Hepimiz genel olarak egzersizin faydalı olduğunun farkındayız. Stanford'da patoloji profesörü yardımcısı olan Dr Jonathan Long, bir üniversite açıklamasında, ''Vücut ağırlığı ve glikoz kontrolü için iyidir. Ama biz bu kavrama daha ayrıntılı bir şekilde bakmak istedik, egzersizi moleküller ve yollar açısından inceleyip inceleyemeyeceğimizi görmek istedik." dedi.

Doğada geçen hafta bulgularını yayınlayan araştırmacılar, moleküler düzeyde egzersize nasıl tepki vereceklerini görmek için başlangıçta fareler üzerinde denemeler yaptılar. Araştırmayı yöneten Long, araştırmalarına metabolomikte yeni bir şey öğrenmeye çalışmak gibi açık bir hedefle başladı. Bunu yapmak için, kanlarındaki belirli moleküllerde sivri uçlar için onları ölçmeden önce bir koşu bandında koşu yapan bir grup fareye sahip oldular. Kanda her zaman aktive olan yüzlerce, hatta binlerce molekül vardır, ancak bunlardan biri dikkatlerini laktat ve fenilalanin kombinasyonu olan Lac-Phe'ye çekti.

ARAŞTIRMA İLK FARELERDE DENENDİ

Araştırmacılar daha sonra molekülü izole etti ve iştahlarını nasıl etkileyeceğini görmek için diyete bağlı obeziteye sahip farelere verdi. Sonraki 12 saat boyunca, uyarılmış fareler normalde olduğundan yüzde 50 daha az yemek yiyordu. Maddeyi kullandıktan on gün sonra, farelerin toplam gıda alımı ve vücut ağırlığı düşmüştü. Araştırma henüz erken olmasına ve molekülün kilo kaybı takviyelerinde kullanılmasına hala biraz zaman olsa da, Long bunun kilo kaybı alanında çığır açan araştırmaların başlangıcı olmasını umuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN