Boşanan eşlere Yargıtay'dan önemli karar! Nafakada bunu yapanlar kanun hükmünde borçlu olarak sayılıyor

Boşanan eşlere Yargıtay'dan önemli karar! Nafakada bunu yapanlar kanun hükmünde borçlu olarak sayılıyor

Yargıtay tarafından emsal niteliğinde karar alındı. Evliliği biten, boşanan çiftleri yakından ilgilendiren nafaka hakkında yeni bir karara imza atıldı. Annesi ve babası boşanan çocuğun okul ve servis giderleri için yapılan harcamaları iştirak nafakası borcuna mahsuben yapılmasına dair bir açıklama bulunmuyorsa iştirak nafakasının borcuna devam edilmesi yönünde hüküm verdi. İşte tüm detaylar...

Nafakada bunu yapanlar borçlu sayılacak!

Yargıtay tarafından alınan emsal nitelikteki kararın gelişimi bir bir anlatıldı. Anlatılanlara göre, şiddetli geçimsizlik yaşayan evli çift soluğu mahkemede aldı. Mahkemenin aldığı karar sonucu ise davalı kocanın iştirak nafakası ödemesi gerektiği bildirildi.

Okula giden çocuğunun özel okul taksiti ve servis ücretini ödediği düşüncesiyle iştirak nafakasını da yerine getirdiği sanılıyordu. Mağdur kadın bu ödemelerin iştirak nafakası yerine geçmeyeceğini iddia ederek icra takibinde bulundu. Eski kocası ise bu duruma itirazda bulundu.

Olay sonucunda yeniden mahkeme yolunu tutan eski koca, çocuğunun özel okulda eğitim masraflarını ve servis masraflarını karşıladığını, iştirak nafakasının karşılığı olmak üzere ödediğini belirtti. Ödenen miktarın ise gerekenden de fazla olduğunu belirten eski koca oğlunun daha iyi bir eğitim alması için karşı taraftan gelen bu talebi kabul ettiğini de belirtti.

yeni-nafaka-sisteminde-taban-sure-2-yil-olacak-y9t.jpg

Nafaka alanlar dikkat etsin!

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi tarafından alınan karar ile birlikte nafaka borcunun dikkate alınması gerektiğini hatırlattı. Takip dönemi içerisinde 26 bin lira ödeme yapan davacının takipte istenilen miktarın çok üzerinde ödemeler yaptığı belirtildi.

Takip nedeniyle borçlu olmadığına karar verilmesi istendi. Davalı kadın ise bu karara karşı eski kocasının nafaka ödemekten kaçındığını vurguladı. Mahkeme davanın kabulüne hükmetmesi üzerine kadının temyizi üzerine Yargıtay araya girerek kararı bozdu. Yenilenen yargılamada ise ilk kararında direnç gösterdi. Davalı kadın ikinci kararı da temyiz ettiği için devreye Yargıtay Hukuk Genel Kurulu girdi.

t25-nafaka-duzenlemesi-2022-n-307.webp

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'ndan emsal niteliğinde karar!

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından emsal niteliğinde alınan karar ile birlikte Kurul detaylı açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada müşterek çocuğun servis ve okul giderleri için yapılan harcamaların iştirak nafakasına yapıldığı hakkında herhangi bir açıklamanın bulunmaması durumunda iştirak nafakası borcu devam edecektir. Yapılan açıklamayla birlikte Yargıtay Hukuk Genel Kurulu mahkeme kararını bozdu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN