Canan Karatay'dan ev yapımı sirke tarifi! Yemekten temizliğe kadar faydalı: Bu tarif mikropları kırıp geçiriyor

Canan Karatay'dan ev yapımı sirke tarifi! Yemekten temizliğe kadar faydalı: Bu tarif mikropları kırıp geçiriyor

Mutfağın vazgeçilmezi sirke, yemeklerde ve temizliklerde her zaman yanımızda. Peki ev yapımı sirke yapmak istemez miydiniz? Ev yapımı sirkenin tarifini bizzat Canan Karatay verdi: hem temizlikte, hem yemekte... Üstelik mikropları da kırıp geçirecek! İşte ev yapımı sirke tarifi...

Ünlü doktor Prof. Dr. Canan Karatay, sirkenin sağlık üzerindeki önemine dikkat çekti ve "Doğal sirke hayat kurtarır" dedi. Ayrıca, evde doğal sirke yapmayı öneren Karatay, bu sürecin bazı püf noktalarını da paylaştı.

DOĞAL SİRKE TÜM VİRÜS VE MİKROPLARI KIRIP GEÇİYOR

63a6bf805cf3b00e80e7676d.webp

Doğal sirkenin sağlık açısından pek çok faydası bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Canan Karatay, "Ev sirkesinden bahsediyorum. Doğal sirke virüsleri, mikropları, parazitleri, bitleri ve bütün toksinleri öldürür. Vücuda alkali etkisi vardır. Ama ev sirkesi olacak. Yoksa 45-60 günde sirke olmaz. Hanımların biraz beklemesi lazım. Para vermeyin, evde kendi sirkenizi yapın. Daha önceki kitabımda sirke tariflerini anlattım" ifadelerini kullandı.

Karatay, "Karatay Sözü" adlı kitabında sirkenin öneminden sıkça bahsetmiştir. Özellikle doğal fermantasyon elma sirkesi ile gargaranın hayat kurtardığını ve maliyetinin ucuz, hazırlanışı kolay olduğunu ifade ediyor.

Grip enfeksiyonlarında görülen ağız ve boğaz kuruluğu ve yanmaları, gıcık tarzı kuru öksürük şikayetlerini, sirkeli su ile gargara yaparak giderilebildiği açıklanıyor.

DOĞAL ÜZÜM SİRKESİ NASIL YAPILIR?

636112404e3fe0172c78581a.webp

Prof. Dr. Canan Karatay'ın kitaplarında da paylaştığı doğal sirke tarifi ise şu şekildedir:

Malzemeler:

  • 2 kilo kokulu kırmızı üzüm
  • 2-3 yemek kaşığı bal
  • 3 litrelik cam kavanoz

Nasıl yapılır?

  1. Üzümleri iyice yıkayın ve bir kâse içerisinde ezin. Ezdiğiniz üzümleri cam kavanoza koyun. (Kavanozun üst kısmında bir karış kadar taşma payı kalmasına dikkat edin.)
  2. Üzerine balı ekleyip karıştırın.
  3. Daha sonra kavanozun ağzı hava alacak şekilde üzerine tülbent bir bez örtüp, kenarlarından bağlayın. Güneş alan bir pencere varsa cam kenarına yoksa ılık ve loş bir ortama koyun.
  4. İlk haftalarda 2-3 günde bir kavanozun ağzını açıp tahta bir kaşıkla karıştırın ve tekrar tülbentle kapatın.
  5. 4-6 hafta kadar zaman geçince sirkenin üzerinde denizanası şeklinde bir maya ve kavanozun ağız kısmında da sirke bakterileri dediğimiz minik kurtçuklar oluşur. Bu, sirke fermantasyonunun başladığının işaretidir. Bu aşamada üzüm suyunu posasından ayırmak için temiz bir tülbentten ya da ince delikli bir kevgirden ilk süzme işlemini yapın.
  6. 8-10 hafta sonra dibinde tortular oluşur. Tekrar temiz bir tülbent bezden süzün. 4-6 hafta dinlendirin.
  7. 1-16 hafta sonra süzme işlemini tekrar edin. Bu işlem sirkenin tadı damak tadınıza uygun olacak şekilde 3-6 ay boyunca devam edebilir. Normal lezzette bir üzüm sirkesi ortalama 4-6 ayda olur.
  8. En son süzme işleminden sonra şişelere boşaltın ve şişelerin ağzını hava almayacak şekilde sıkıca kapatarak, serin bir yerde muhafaza edin.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN