Deprem esnasında bu yöntem hayat kurtarıyor! Hem kendinizi hem de bebeğinizi güven altına alabilirsiniz

Deprem esnasında bu yöntem hayat kurtarıyor! Hem kendinizi hem de bebeğinizi güven altına alabilirsiniz

Doğal afetler arasında yer alan depremin yıkıcı etkilerinden korunmak için alınması gereken bazı önlemler bulunuyor. Deprem esnasında oluşabilecek riskleri en aza indirmek için yapılması gerekenleri sizlerle paylaşıyoruz. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

Deprem esnasında pek çok kişi ilk önce çocuklarını korumanın yollarını arıyor. Kişilerin hem kendilerine hem de bebeklerini koruması için alabileceği önlemlerin başında hayat üçgeni oluşturmak geliyor. Önceden belirlenen yaşam üçgenlerinde cenin pozisyonu alarak hem kendinize hem de bebeğinizi koruyabilirsiniz. Cenin pozisyonu anne karnındaki bebeği korumak için de oldukça önemli bir yere sahiptir. Deprem esnasında yapılması gerekenleri sizlerle paylaşıyoruz. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…


HAYAT ÜÇGENİ OLUŞTURUN


Sıkıcı etkilere sahip olan doğal afetler arasında yer alan deprem ciddi yıkıcı etkilere de neden oluyor. Depremin etkilerine en aza indirmek için alınması gereken pek çok farklı önlem yer almaktadır. Deprem olmadan önce ev içerisinde hayat üçgeni oluşturabileceğiniz noktaları belirlemek önemli bir yere sahiptir.

hayat-ucgeni.jpg

Bunun için sağlam sandalyelerle desteklenmiş masalar, dolgun ve hacimli koltuk kanepe ve içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşyaların yanına çömelerek Hayat üçgeni oluşturmanız gerekiyor. Başınızı iki eliniz arasına alarak yastık kitap ve benzeri koruyucu bir malzeme ile kafanızın korunmasını sağlayabilirsiniz. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmesi gerekiyor. Depremde yapılması gerekenler şu şekildedir:

  • Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK
  • Başını ve enseni koruyacak şekilde KAPAN
  • Düşmemek için sabit bir yere TUTUN
  • Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşma!

Depreme okul sınıf ya da büro gibi bir yerde yakalanan kişilerin sağlam sıra masa altları veya yanında, koridorda bulunması durumunda ise hayat üçgenin oluşturabilecek şekilde duvar yanına durması gerekiyor. Çök-kapan-tutun hareketi ile baş ve boyunun korunması önemli bir yere sahiptir.

cok-kapan.jpg


PANİK VE STRES YÖNETİMİ YAPILMASI GEREKİYOR


Hamile annelerin yaşadığı korku ve stres nedeniyle kasılmalarının başlayabileceğini belirten uzmanlar, erken doğum ve düşük gibi sorunların da görülebileceğinin altını çiziyor. Deprem öncesinde tedbir almak stresi de azalttığı için bebeği de güven altında tutacaktır.


hamile.jpg

DEPREM ANINDA BEBEKLER NASIL KORUNMALI?


Deprem anında evde bulunan kişiler bebeğini alarak güvenli bir alana geçiş geçiş yapması gerekiyor. Bir elinizle bebeği tutarken diğer elinize de sağlam bir yerden destek alınız. Sarsıntı durana kadar bu pozisyonda kalarak bekleyiniz. Etrafınızda size zarar verebilecek eşya, cam ve pencere olmamasına dikkat ediniz. Deprem durduktan sonra hızlı bir şekilde bulduğunuz alanı terk ediniz. Evden çıkış yaptıktan sonra güvenli bir alana geçiş yapınız. Bebek arabası, puset gibi eşyalarla taşımanız hızınızı azaltacağından dolayı kullanmamak en hızlı çıkış yöntemi olacaktır. Hızlı hareket etmek için bebeğinizi kucağınızı aldığınız gibi güvenli bir alana geçiş yapınız.

hamile-mediyasyon.jpg


DEPREMİN ARDINDAN ANNE ADAYLARININ YAPMASI GEREKENLER NELERDİR?


Uzmanlar tarafından yapılan açıklama kapsamında anne adayında oluşan korku ve stres bebeği de olumsuz etkilemektedir. Depremin ardından anne adaylarının tıbbi ve psikolojik olarak da bir uzmandan yardım alması gerekiyor. Bunun yanı sıra korku nedeniyle oluşan Kas gerilmeleri ve stres seviyesini azaltmak için de gevşeme ve rahatlama tekniklerinden yararlanabilirsiniz. Bu kapsamda medikal tedavi alınması deprem sonrasındaki sürecin de kolay bir şekilde atlatılmasını sağlar. Uzmanlar korkuyu azaltmak için ailelerin önceden planlı ve tedbirli olması gerektiğini belirtiyor.

deprem-cantasi-1.jpg
BEBEĞİ OLAN AİLELERİN DEPREM ÇANTASINDA BULUNDURMASI GEREKENLER NELERDİR?


Bebek sahibi olan aileler deprem esnasında kendilerinden önce çocuklarını düşünmektedir. Deprem çantası içerisinde bebekler için bulundurulması gerekenler şu şekildedir:

  • Bebek ilaçları
  • Beslenme ürünleri(hazır mama)
  • Islak mendil
  • Bebek bezi
  • Giysi
  • Oyuncak
  • Su
  • Uzun süre bozulmayan yiyecekler
  • Kişisel reçeteli ilaçlar
  • Radyo (yedek pilli)
  • İlkyardım çantası
  • Nakit para
  • Düdük
  • Önemli evrak fotokopileri

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN