Dillere destan turşu yapmak meğer bu kadar kolaymış! Bu dört püf noktaya dikkat ederek turşularınıza lezzet katın

Dillere destan turşu yapmak meğer bu kadar kolaymış! Bu dört püf noktaya dikkat ederek turşularınıza lezzet katın

Kış sofralarının sağlık kaynağı turşu yapımının püf noktası, oranına göre kaya tuzu miktarını doğru kullanmak ve fermantasyon süresini tamamladıktan sonra açmakta saklı. Peki, turşunun iyisi neyle olur? Turşunun kıtır kıtır olması için ne yapmalı? Turşu hazırlamanın püf noktaları nelerdir? İşte, lezzetli turşu yapmak için dikkat edilmesi gerekenler...

Sağlık kaynağı turşu, kış sofralarındaki yerini almaya başladı. Tadına doyum olmaz sebzeleri turşu haline getirirken bazı püf noktalarına dikkat etmelisiniz. Aksi halde turşuluk malzemeler eriyerek mahvolabilir.

TURŞUNUN LEZZETLİ OLMASI İÇİN NE YAPMALI?

* Lahana Seçimi

Turşu yapımında kullanılacak olan lahanaların seçimi oldukça önemli. Taze ve sağlıklı lahanalar tercih edilmeli. Yapraklarının sıkı ve parlak olması, turşunun kalitesini artırır.

* Doğru Kesim

Lahanaların doğru bir şekilde kesilmesi, turşunun lezzeti açısından büyük bir öneme sahip. Lahanalar ince dilimler halinde kesilmeli ve sap kısımları temizlenmeli. Bu sayede turşunun aroması daha iyi bir şekilde yayılır.

* Tuz Oranı

Turşu yapımında kullanılacak olan tuz miktarı da büyük bir titizlikle ayarlanmalı. Fazla tuzlu ya da az tuzlu bir turşu istenmeyen sonuçlara yol açabilir. İdeal tuz oranı, turşunun fermente olmasını sağlayacak ve lezzetini artırır.

* Fermentasyon Süresi

Turşunun lezzetini tam anlamıyla alabilmenin önemli bir adımı da fermentasyon süresi. Lahana turşusunun en az 2 hafta boyunca fermente olması gerekir. Bu süre zarfında turşunun lezzeti iyice oturacak ve daha keyifli bir tüketim sağlanır.

LAHANA TURŞUSU NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

1 adet lahana (büyük boy)
3 yemek kaşığı kaya tuzu
2 adet orta boy havuç
5 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 su bardağı üzüm sirkesi
2 litre içme suyu
1 çay kaşığı limon tuzu

LAHANA TURŞUSU TARİFİ

Yurt'ta yer alan habere göre, dış yapraklarını ayıkladığınız ve bol suda yıkadığınız sert ve sık yapraklı turşuluk lahananın orta kısmında bulunan kök kısmını keskin bir bıçak yardımıyla çıkartın. En az dört eşit parçaya böldüğünüz lahanayı arzu ettiğiniz büyüklükte doğrayın. Özellikle kök kısmına doğru giden sert yaprakları ne kadar çok küçültürseniz turşunun o kadar kısa sürede olacağını aklınızda bulundurun.

Lahanaların üzerine kaya tuzunu ilave edip tuzla beraber ovun.

Temiz ve geniş bir kavanoza ovduğunuz lahanaları ekleyin.

Aralara kabukları soyulmuş ve iri doğranmış havuçları dizin ve tekrardan lahana ilavesiyle kavanozu doldurun.

Kavanozu doldurduktan sonra toz şeker, sarımsak ve sirkeyi ilave edin.

İçme suyunu lahanaların üzerini geçecek kadar doldurun.

Son olarak limon tuzunu ilave edip kavanozun ağzını hava almayacak şekilde kapatın ve oda ısısında, güneş görmeyen bir yerde 15 gün süreyle muhafaza edin. Açıldıktan sonra buzdolabında muhafaza edin.

TURŞUNUN FAYDALARI NELER?

* Sindirim Sistemi Sağlığına Faydaları

Turşu, probiyotik açısından oldukça zengin. Probiyotikler, sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Sindirim sistemi sağlığı için turşu tüketmek oldukça faydalı.

* Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Turşu, C vitamini açısından oldukça zengin. C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Bu nedenle, turşu tüketmek vücudunuzu hastalıklara karşı korur.

* Antioksidan Kaynağı

Turşu, antioksidan açısından oldukça zengin. Antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücrelerin daha sağlıklı kalmasını sağlar. Bu nedenle, turşu tüketmek anti-aging etkisi gösterir.

* Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Turşu, düşük kalorili bir yiyecek. Ayrıca lif açısından da oldukça zengin. Lifli yiyecekler ise tokluk hissi yarattığı için kilo vermeye yardımcı olur. Bu nedenle, turşu tüketmek kilo vermek isteyenler için oldukça faydalı.

* Kan Şekerini Dengelemeye Yardımcı Olur

Turşu, sirke içerdiği için kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Kan şekerinin dengelenmesi ise diyabet hastaları için oldukça önemli.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN