Dünya’da felaketler bitmiyor! Bu kez de jeomanyetik fırtına vurdu! Daha önce böyle bir şey görülmedi

Dünya’da felaketler bitmiyor! Bu kez de jeomanyetik fırtına vurdu! Daha önce böyle bir şey görülmedi

Son yıllarda görülen en güçlü jeomanyetik fırtına Dünya’yı etkisi altına aldı. Jeomanyetik fırtına özellikle Kuzey Amerika'da görülürken o olay görkemli manzaralar ortaya çıkardı. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

Geçtiğimiz günlerde güneşte yaşanan alevlenmeler dünyayı da etkiledi. Dünyada birçok farklı olay meydana gelirken güneşten gelen dalgalar da dünyayı etkisi altına aldı. Dünyaya doğru hareket eden devasa bir parçacık akışı jeomanyetik fırtınaları ortaya çıkardı. Uzun zamandır jeomanyetik fırtınalar üzerinde çalışmalar gerçekleştiren bilim insanları dünyayı Güneş fırtınasının vurabileceğini söyledi. Şimdiye kadarki en güçlü fırtına dünyayı etkisi altına alırken uzmanlar bile bu duruma şaştı kaldı.

DÜNYA JEOMANYETİK ETKİ ALTINDA

Gerçekleştirilen analizler kapsamında fırtınaların son 6 yılın en güçlü örneği olduğu ortaya çıktı. Fırtınaların Aralık 2019 yılında başlayan ve son evresinde üretilen en güçlü fırtına olduğu belirtildi. 11 senede bir gerçekleşen sakin ve fırtınalı süreçler yıldızlar için olağan bir durum olarak görülmektedir. 2019 yılında 25. döngüye giren güneş gökbilimcilerin de dikkatinde yer alıyor. İndepentendent'te yer alan haber doğrultusunda gökbilimciler güneşteki patlamaların birkaç yıl içerisinde giderek artacağını söyledi. Bu patlamaların zirve noktaya ulaşacağı aktarılırken güneşin de şimdilerde hareketli evrede olduğu belirtiliyor.

jeomanyetik.jpg

DÜNYANIN TAM 20 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE

Güneşte meydana gelen bu patlamalara Taçküre kütle atımı (CME) adı veriliyor. Güneşteki patlamaların uzaya doğru büyük kütleri plazmalar savurması Olayı olarak tanımlanan bu olay dünyanın manyetik alanı ile etkileşime girip manyotosferde geçici bozulmalara yol açmaktadır. Bu kapsamda güneş fırtınaları ortaya çıkıyor.

jeomanyetik-firtinalar.jpg
CME’nin genellikle soğuk ve karanlık görünen güneş lekelerinde ortaya çıktığı tespit edildi. Son CME’nin dünyanın yirmi kat büyüklüğünde olduğu ifade edilirken bu lekenin daha önce saatte yaklaşık 2,1 milyon saat hızda hareket eden bir dizi Güneş Fırtınası oluşturduğu söylenmektedir. NASA tarafından gerçekleştirilen açıklama kapsamında güneş patlamalarının güçlü radyasyon patlamaları olduğu ifade edildi.


Bir patlamadan savrulan zararlı radyasyonun dünya üzerindeki insanları fiziksel açıdan etkilemediği belirtilirken bu radyasyonun atmosferden geçemeyeceği ifade edildi. Ancak fırtınanın çok güçlü olması durumunda GPS ve iletişim sinyallerini etkileyebileceği katmanın bozulabileceği ifade edildi.

gunes-firtinasi.jpg

G SINIFINDA YER ALIYOR

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Ajansı, gerçekleşen fırtınaların G4 sınıfında yer aldığını ifade etti. G4 sınıfındaki fırtınaların Güneşten gelen en güçlü plazma akışlarından biri olduğu ifade edilirken genellikle navigasyon sistemlerinde ve radyo iletişimlerinde kesintilere neden olduğu belirtildi. ABD'li uzman Tamitha Skov, yaşanan bu fırtınaların neredeyse görünmez olduğunu ifade ederken şiddetinin de öngörülemediğinin altını çizdi.

kuzey-isiklari.jpg
Görünmez fırtınaların tipik bir CME’den daha yavaş olduğu aktarılırken güneş döngüsündeki G4 seviyesinde yaklaşık yüz fırtınanın meydana geldiği aktarıldı. Uzmanlar dünyanın gelecek yıllarda böyle bir fırtına ile karşı karşıya kalabileceğinin altını çizdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN