Elektronik sigaralardan çıkan dumanın su buharı olmadığı ortaya çıktı! Uzmanından, 'Masum değil' uyarısı

Elektronik sigaralardan çıkan dumanın su buharı olmadığı ortaya çıktı! Uzmanından, 'Masum değil' uyarısı

Duman yerine buhar çıkarması dolayısıyla tütün sigarasından daha az zararlı olduğu ileri sürülen elektronik sigaraların, akciğer hasarı nedeniyle ölüme kadar götürebilecek hastalıklara neden olabileceği uzman doktor tarafından uyarısı yapıldı. İşte, elektronik sigaranın zararları...

Uzmanlar, elektronik sigaraların (e-sigara) insan sağlığına zararlarına dair uyarılarını sürdürüyor. Toraks Derneği'nden Prof. Dr. Metin Akgün, tütün endüstrisinin gerçek dışı iddialar ile pazarladığı, aslında 'tütün dumanı solumayı taklit eden' cihazlara yönelik uyarılarda bulundu.

NİKOTİN VE ZARARLI KİMYASALLAR İÇERİYOR

Elektronik sigara cihazlarının, kullanıcı tarafından solunan aerosolleri oluşturmak için bir sıvıyı ısıttığını belirten Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Metin Akgün, daha az zararlı olduğu iddia edilen tüm e-sigaralar, değişen miktarlarda nikotin ve zararlı kimyasallar içerdiğini söyledi.

Nikotinsiz olduğu iddia edilen bazı ürünlerin de nikotin içerdiği tespit edildiğini söyleye Prof. Dr. Metin Akgün, şu bilgileri paylaştı:

"Tütün endüstrisinin piyasaya sürdüğü ilk nesil e-sigaralar, geleneksel sigaralara daha fazla benzeme eğilimindeydi. E-sigaralar, giderek sigaradan farklılaşan cihazlar haline gelirken; daha önceki modellerde bulunan sıvı nikotinin yerine daha yüksek doz nikotin salıveren nikotin tuzu kullanılan cihazlar (PodMod) piyasaya sürüldü."

E-SİGARA GENÇLER ARASINDA ARTIYOR

Elektronik sigara içen gençlerde, geleneksel sigara alımının da 3 kat arttığını vurgulayan Prof. Dr. Metin Akgün, şunları söyledi:

"Puff Bar'lar gibi tek kullanımlık olan bu podmod cihazlar, birçok zararlı kimyasalın yanısıra çok yüksek doz nikotin içerebilmektedir. Sözde 'daha az zararlı' diye sigara içenlere alternatif olarak sunulan elektronik sigaralar, aslında yeni bağımlılar yaratmakta ve sonrasında geleneksel sigarayla birlikte kullanılmaktadır. Çünkü yüksek doz nikotin içeren Puff Bar’lar ile nikotin bağımlısı olan gençlerin, diğer tütün ürünlerini de kullanması kaçınılmazdır."

"ZARARSIZ BİR SU BUHARI DEĞİLDİR"

Evrensel'de yer alan habere göre, elektronik sigara ile oluşan buhar, iddia edildiği üzere zararsız bir su buharı olmadığı uyarısında bulunan Prof. Dr. Metin Akgün, şöyle konuştu:

"Esas olarak propilen glikol ve/veya gliserin, etilen alkol, polietilen glikol, diasetil, E vitamini asetatı, dietilen glikol gibi kimyasallar; civa, kurşun, nikel, krom gibi ağır metaller bulunuyor. Genellikle nikotin ancak olasılıkla bazen esrar (cannabis) gibi 80'den fazla zararlı kimyasal ve 16 binden fazla çeşittearomalar içerir. Ayrıca e-sigaranın içeriğindeki sıvı ile temas eden metal kısımları ısınırken, sıvıyla kimyasal reaksiyona girebilir. Formaldehit (dezenfektan madde) gibi karbonil bileşikleri de dahil olmak üzere birçok kimyasal üretilebilir."

AKCİĞER HASTALIKLARINA DAVETİYE ÇIKARIYOR

Elektronik sigara kullanımı, bronşlarda daralma etkisiyle kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), astım, kronik bronşit ve amfizem riskinin artmasıyla ilişkili olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Metin Akgün, geri dönüşü olmayan 'akut akciğer hasarı' yapabilir ve ölümle sonuçlanabileceğini söyledi.

Tıp literatüründe 'elektronik sigara ile ilişkili akciğer hasarı (EVALI)' olarak tanımlandığı bilgisini aktaran Prof. Dr. Metin Akgün, 2020 yılında ABD'de 2 bin 807 EVALI vakası ve akciğer organ nakli olmak zorunda kalan özellikle genç kullanıcılar olduğunu söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN