Herkes bu tatlıları tatmak için can atıyor! Türkiye'nin en lezzetli tatlıları dünyaya meydan okudu

Herkes bu tatlıları tatmak için can atıyor! Türkiye'nin en lezzetli tatlıları dünyaya meydan okudu

Tatlı severlerin birbiriyle yarıştığı o lezzetler dünyayı kasıp kavurdu. Türkiye'nin en lezzetli tatlıları ise dünya tatlılarına meydan okudu. Taste Atlas (Lezzet Atlası) adlı web sitesi dünyanın en iyi tatlılarını açıkladı. İşte listedeki Türk tatlıları…

Dünya lezzetleri arasında Türk lezzetlerinin ayrı bir konumu bulunuyor. Taste Atlas (Lezzet Atlası) adlı internet sitesinde yapılan oylamalar doğrultusunda dünyanın en iyi 20 tatlısı belli oldu. Listeye giren Türk tatlılar ise oldukça dikkat çekiyor. İşte listedeki Türk tatlıları…

DÜNYANIN EN İYİ TATLILARI

kazandibi.jpg
20. Kazandibi
Tarihi Osmanlı'ya dayanan kazandibi pişirildiğinde tavanın yanmış tabanının muhallebi ile birleşmesinden oluşan bir Türk tatlısıdır.Tatlı, tereyağı, süt, pirinç unu, şeker, nişasta ve vanilya, gülsuyu veya öğütülmüş sakız sakızı gibi tatlandırıcılardan oluşur.

hotteok.jpg

19. Hotteok
Tarçın ve esmer şeker ile birlikte yer fıstığı ve ceviz kuruyemişlerle dolu olan bir Kore tatlısıdır. Soğuk havalarda sıklıkla tercih edilen bu tatlı sokak stantlarını süslüyor.

baklava-1.jpg​​​​​​​
18. Gaziantep baklavası
Türklerin vazgeçilmez lezzeti baklava ise Tabii ki de listedeki yerini alıyor. Osmanlı mirası olan bu tatlı 15. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar Osmanlı padişahlarının konuklarına yaptırdığı en önemli lezzetlerden biridir.

zerde.jpg

17. Fıstıklı Zerde
Safranlı sütlaç olarak da bilinen fıstıklı zerde yalnızca özel günlerde servis edilen bir İran tatlısıdır. Suda pişirilen pirinç daha sonra safran ve şekerle birleştirilir. İçerisine fındık, kakule ve tarçın gibi baharatlar eklenerek lezzetlendirilir.

frozen-custard.jpg
16. Frozen Custard (Dondurulmuş muhallebi)
Dondurulmuş muhallebi olarak bilinen bu tatlı "Dünyanın Muhallebi Başkenti" Milwaukee, Wisconsin'den geliyor. Yumurta krema ve şekerle yapılan bir dondurma olan bu lezzet karnavallarda yerini alıyor.

sorbe.jpg​​​​​​​
15. Sorbe
Mango, çikolata, hindistan cevizi gibi maddelerle tatlandırılan sorbe Filipinlilerin tükettiği bir dondurma çeşididir. Geleneksel olarak carabao sütünden üretilir ve şeker külahları üzerinde küçük kaşıklarla servis edilir.
kladdkaka.jpg​​​​​​​

14. Kladdkaka
İsveç'te en çok tüketilen tatlılar arasında yer alan kladdkaka, bir tür çikolatalı pastadır. Yumurta, kakao, çikolata tereyağı, şeker ve unun birleşimi ile yapılan yoğun lezzetli bir pasta türüdür. Dışı çıtır içi ise daima nemli kalır.

medovik.jpg

13. Medovik
Bir Rus tatlısı olan Medovik ince krema tabakaları ile kaplanan balla dondurulmuş bisküvi benzeri süngerimsi yapıların birleşmesi ile yapılan bir pasta türüdür. Birçok çeşidi bulunan bu pastada muhallebi çırpılmış krema ve çeşitli yoğunlaştırılmış süt ve tereyağdan oluşur.

kaiserschmarrn.jpg

12. Kaiserschmarrn
İmparatorun yemeği olarak adlandırılan Viyana tatlısı, karamelize edilmiş gözleme olarak bilinir. Kaiser I. Franz Joseph'in ise en sevdiği tatlı olarak bilinmektedir.

sernik.jpg

11. Sernik
Hristiyan ve Yahudi geleneklerinden gelen bu tatlı Polonya'nın meşhur peynirli kekidir.Uzun yıllardır tatlılarda kullanılan lor peynirinin yumurta ve şeker ile birleşiminden oluşan bu lezzetin Sernik'in 17. yüzyılda, Kral Jan III Sobieski'nin Viyana Savaşı'nda Türklere karşı kazandığı zaferden sonra tarifi beraberinde getirmesiyle ortaya çıktığına inanılıyor.

sufle.jpg

10. Çikolatalı sufle
Bir tür Fransız tatlısı olan sufle çikolata, krema, yumurta sarısı ve kabarmış yumurta akının birleşimi ile ortaya çıkıyor.

maras-dondurmasi.jpg

9. Maraş dondurması
Kahramanmaraş'ta Doğan ve hafızalarda yer edinen eşsiz lezzet Maraş dondurması da listedeki yerini koruyor. Yoğun ve çiğnenebilir bir dokuya sahip olan Maraş dondurması bu özelliği ile rakiplerini eliyor. Süt ve şeker karışımı ile birlikte koyulaştırıcı maddelerin eklenmesi ile oluşan bu lezzetin içerisinde sakız reçinesi yani Arap sakızı olan mor orkidenin kökünden yapılmış salep bulunuyor.

krem-brulee.jpg
8. Krem Brulee
Yumurta tadının yoğun bir şekilde hissedildiği krem brulee sert yanmış şekerleme kabuğu ile herkesi büyülüyor. İçerisinde krema, şeker ve vanilya katılarak efsane bir kombinasyon oluşturuluyor. Üzeri pürmüz ile karamelize edilen kahverengi şeker ile kaplı olan bu lezzet adeta damak çatlatıyor.
tiramisu.jpg​​​​​​​

7. Tiramisu
Kahve lezzetini sevenlerin hayran kaldığı bu lezzet mascarpone kreması ve Kahveyle ile kaplanmış kedi dillerinden oluşuyor. Italyanların meşhur tatlısı tiramisu kelime anlamı ile “beni al” anlamına gelir.
queso-helado.jpg​​​​​​​

6. Queso helado
Yapısı ile dondurmayı andıran Peru tatlısı tam yağlı süt, buharlaştırılmış süt, tarçın, karanfil, kurutulmuş hindistan cevizi, şeker ve yumurta sarısından oluşuyor. Her iki süt türü de tarçın, karanfil, hindistan cevizi ve şekerle kaynatılır.

pulut-durian.jpg

5. Pulut durian
Malezya, Tayland ve Singapur'da oldukça sık yapılan bu tatlı Asya'ya özgüdür. Durian eti, yapışkan pirinç, hindistan cevizi sütü, tuz, şeker ve pandan yapraklarının birleşiminden elde edilen bu lezzet tuzla tatlandırılırken buharda pişirilir.

pave.jpg
4. Pavê
Tiramisuya andıran ancak pişirilmeyen bu tatlı Brezilya'ya özgüdür. Katmanlı kek ve ladyfinger bisküvi, krema, yumurta, yoğunlaştırılmış süt ve çikolatadan oluşan bu tatlı her evde farklı çeşitte yapılır.

bombocado.jpg​​​​​​​

3. Bombocado
Rendelenen parmesan ve Hindistan cevizi ile birlikte un, süt, tereyağı, yumurta ve şekerden oluşan bu lezzet brezilyaya özgüdür. Pişirilen karışım soğutulduktan sonra dilimler şeklinde kesilir ve Bağımsızlık Günü’nde dağıtılır. Yanında biraz krem şanti ve Brezilya Kahvesi ile tüketilen bir tatlıdır.

bastani-sonnati.jpg​​​​​​​
2. Bastani sonnati
Tahranlı ilk dondurma satıcısı Akbar Mashti tarafından üretilen bu tatlı safranlı dondurulmuş bir İran dondurmasıdır. Kremsi bir süt veya krema karışımı ile elde edilen bu tatlı dondurulmuş muhallebi ve dilimlenmiş antep fıstığı ile yapılıyor.

tinginys.jpg
1. Tinginys
Türkçesi tembel adam olarak bilinen basit ve pişmeyen bu tatlı bir Litvanya lezzetidir. Ufalanmış kurabiye, kakao, yoğunlaştırılmış süt, tereyağı ve şeker ile hazırlanan bu lezzet istenilen şekil elde edildikten sonra soğumaya bırakılır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN