İş görüşmesinde 'kahve fincanı testi' ifşa oldu! Mülakatta eğer size bu soru yöneltilirse...

İş görüşmesinde 'kahve fincanı testi' ifşa oldu! Mülakatta eğer size bu soru yöneltilirse...

Bir şirket müdürü, işe alım sırasında mülakat yaptığı adaylara uyguladığı 'gizli işe alım' tekniğini ilk kez anlattı. 'Kahve fincanı testi'ni anlatan şirket müdürü, eleştiri yağmuruna tutuldu. İşte, iş görüşmesinde ifşa olan gizli test...

Bir yöneticinin iş görüşmelerinde kullandığı ve 'kahve fincanı testi' adını verdiği mülakat yöntemi, sosyal medyada tartışma konusu oldu. Bazı kullanıcılar yöneticiyi iş arayan insanlara karşı manipülatif davranmakla suçladı.

İŞ GÖRÜŞMESİNDE İÇTİĞİ KAHVE BARDAĞINI YIKAMASINI İSTEDİ

Her şey bir yöneticinin gizli işe alım tekniğini bir podcast yayınında dile getirmesiyle başladı. SiteMinder adlı bir şirkette müdür olarak görev yapan Trent Innes, Xero Avustralya'nın genel müdürü olduğu dönemde, The Venture Podcast'e katılarak işe alım stratejisini anlattı.

Trent Innes adayları daima mutfağa götürdüğünü ve onlara su, kahve, bir fincan çay ya da meşrubat gibi bir içecek ikram ettiğini belirtti.

Buraya kadar her şey yolundaydı. Ancak Trent Innes, insanları yalnızca mülakatın sonunda kahve fincanlarını mutfağa götürüp yıkamayı teklif etmeleri halinde işe aldığını söyledi. Ve iş dünyasında yıllardır süren ve son günlerde sosyal medyada yükselişe geçen bir tartışmanın fitilini ateşledi.

TEORİDE ZARARSIZ AMA ZEHİRLİ BİR ÇALIŞMA KÜLTÜRÜ

Bu kadar küçük bir görevin kendisi için neden bu kadar önemli olduğunu ise şöyle anlattı:

"Becerilerinizi geliştirebilir, bilgi edinebilir ve deneyim kazanabilirsiniz ama aslında her şey tutumunuza bağlı. Ve bizim üzerinde en çok durduğumuz şeylerden biri de 'kahve fincanını yıka' anlayışı.

Ofisimize geldiğinizde mutfakların neredeyse her zaman temiz ve pırıl pırıl olduğunu görürsünüz. Mesele şirket içindeki kültüre uyum sağlayacaklarından ve yapmaları gereken her işi gerçekten sahipleneceklerinden emin olmak."

Trent Innes'in işe alma yöntemi bazı sosyal medya kullanıcılarına göre teoride zararsız ama önemli bir kısmı bunun zehirli bir çalışma kültürüne işaret ettiğini düşünüyor.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN