İşte 25 Kasım'ın tarihçesi: Kadınlar, diktatörlüğün sonunu nasıl getirdi?

İşte 25 Kasım'ın tarihçesi: Kadınlar, diktatörlüğün sonunu nasıl getirdi?

Tüm dünya genelinde her yıl 25 Kasım'da alanlara çıkan kadınlar şiddete, sömürüye, cinayetlere karşı meydanlara çıkarak, 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nde dayanışma ve mücadele vurgusu yapıyor. Peki nereden geliyor 25 Kasım tarihi, bu günde neler oldu.

Bugün, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü. Tüm dünya genelinde kadınlar bugün alanlara çıkıp 'şiddete dur' diyecek. Peki, 25 Kasım nasıl 25 Kasım oldu?

Halktv.com.tr'de yer alan habere göre, Yıl 1960, yer Dominik Cumhuriyeti. 1930'da ülke yönetimini ele geçiren Rafael Trujillo diktatörlük yönetimini sürdürüyordu. Dominik Cumhuriyeti'nin Cibas bölgesinde dünyaya gelen ve Mirabal Kardeşler olarak tanınan üç kız kardeş Patria, Minerva ve Maria Teresa, eşleriyle birlikte Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele veriyordu.

AĞIR BASKILARA MARUZ KALDILAR

Patria 1960 yılının haziran ayında Clandestine Hareketini kurdu ve diğer kız kardeşler de bu harekete katıldı. Sembol haline geldikleri diktatörlük karşıtı mücadelelerinin çeşitli zamanlarında ağır baskılara maruz kaldılar ve hapis cezalarına çarptırıldılar. 1960 yılının Kasım ayı başlarında Trujillo ülkede iki tehlikenin varlığından söz etti: Kilise ve Mirabal Kardeşler!

ÜÇ KIZ KARDEŞİN MÜCADELESİ DİKTATÖRLÜĞÜN SONUNU GETİRDİ

Tarih 25 Kasım 1960'a geldiğinde ise üç kız kardeş cinsel saldırıya maruz bırakılarak öldürüldü. "Araba kazasında" öldükleri duyuruldu. Mirabel kardeşlerin öldürülmesinden bir yıl sonra Trujillo karşıtı hareket, diktatörlüğün sona ermesini sağladı.

1981’de Dominik’te toplanan Latin Amerika Kadın kurultayında; 25 Kasım, “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü” olarak kabul edildi. 1999 yılında ise Birleşik Milletler bu günü kadına Yönelik Şiddete karşı Ulusal Mücadele Günü olarak ilan etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN