Kayserililer ve Kastamonulular birbirine düşecek! İlber Ortaylı konuştu, ortalık alevlendi: En güzel pastırma nerenin?

Kayserililer ve Kastamonulular birbirine düşecek! İlber Ortaylı konuştu, ortalık alevlendi: En güzel pastırma nerenin?

Kayserililer ve Kastamonulular arasında tartışmalara yol açacak yeni bir konu gündeme geldi. Ünlü tarihçi İlber Ortaylı, “pastırma” ile alakalı öyle bir açıklama yaptı ki… Pastırmanın en doğru adresini verdi. İşte konuya ilişkin detaylar…

Pastırmayı asıl yerinde yemek isteyenler “Kayseri’yi mi yoksa Kastamonu’yu mu tercih etmeli?” sorusu birçok insanın kafasında yer ediniyor. İki önemli şehir arasında resmen bir tartışma konusu olan pastırmanın asıl memleketi İlber Ortaylı tarafından açıklandı. Söz konusu tartışmalara son noktayı koyan tarihçi Ortaylı, Anadolu’nun Yunan ve Pers kültürleri arasında etkilenen Türk mutfağının da aşamaları olduğunu belirtti.

yeni-proje-1-006.jpg

GASTRONOMİNİN KALBİ İSTNABUL’DA ATIYOR

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) tarafından organize edilen düzenlenen “4. Global GastroEkonomi Zirvesi”, dünya ve Türkiye gastronomisine ışık tuttu. Toplumsal sanat için tasarlanan Atatürk Kültür Merkezi (AKM), 23 Mayıs’ta gerçekleşen zirve ile kapılarını ilk kez gastronomi dünyasına açtı. Söz konusu etkinliğe ünlü tarihçi İlber Ortaylı’da katıldı. Yaptığı açıklamalar arasında en dikkat çekeni ise pastırma açıklaması oldu.

yeni-proje-2-005.jpg

PASTIRMANIN ASIL MEMLEKETİNİ AÇIKLADI

Programdaki açılış konuşmalarının ardından önemli isimler önemli konulara ilişkin açıklamalarda bulundu. İlber Ortaylı ise pastırmaya ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ünlü tarihçi, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Türk mutfağının aşamaları var, coğrafyası da öyledir. Anadolu, Yunan ve Pers kültürleri arasında etkilenmiştir. Türklerin mutfağın çeşitliliğinde farklı unsurlar söz konusu. Osmanlı azınlık milletleri içerisinde Ermenilerin mutfağı çok zengindir, çeşni çeşitliliği nedeniyle. Türk’ün bitkileri kullanma yöntemi fevkaladedir. Her bölgenin kendi tabiatına göre onları kullanma şekilleri vardır. Ev mutfağı ev yemeklerini küçümsemek çok ayıp bir şeydir. Pastırma kültürü bizim Anadolu’da bulduğumuz bir çeşittir. Pastırmanın alası Kastamonu’dadır. Vegan mutfak, Türk mutfağına aykırı bir darbe değildir, çok güzel örneği de çıktı pekala et kullanılmayan bir mutfakta da harikalar yaratılır.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN