Koronavirüsü atlattı ama ömür boyu bu hastalığa mahkum oldu

Koronavirüsü atlattı ama ömür boyu bu hastalığa mahkum oldu

İstanbul'da yaşayan 24 yaşındaki İrem Deniz, geçen ay koronavirüse yakalandı. Koronavirüsü atlatan genç kız diyabet hastası oldu. Genç yaşta insülin kullanmaya mahkum olan İrem Deniz, "Diyabet hastası olduğumu öğrenmem benim için çok ağırdı" dedi.

İstanbul'da yaşayan ve okçuluk sporuyla ilgilenen 24 yaşındaki İrem Deniz'e 7 Nisan'da ailesiyle birlikte yeni tip koronavirüs (Kovid-19) teşhisi konuldu. Aile hastalık sürecini evde geçirdi ancak İrem Deniz, hastalığının 6'ncı sabah mide bulantısı ve nefes almada güçlük çekerek uyandı.

DİYABET TANISI KONULDU

Nabzı 150'ye kadar çıkan genç kız, çarpıntı şikayeti sonucu hastaneye kaldırıldı. Çekilen tomografide virüsün akciğer tutulumuna rastlanırken uygulanan koronavirüs tedavisinden sonuç alamayan hekimler, İrem için kan gazı tetkiki de yaptı. Ölçüm sonrası Deniz'in kan şekerinin 380'e kadar yükseldiği görüldü.

Acilen insülin tedavisine başlanan genç kıza, Tip 1 diyabet tanısı konuldu. İrem'in tedavisini takip eden Endokrinoloji Uzmanı Dr. Safiye Arık, “Koronavirüs pankreasa bağlanarak insülin salınımını bozuyor ve diyabet gelişimini hızlandırıyor" diye konuştu.

'BENDE ŞOK ETKİSİ YARATTI'

Nefes alamama halim ve halsizliğim beni rahatsız etmeye başladı diyen İrem Deniz şu sözleri kaydetti:

"Nefes almada güçlük çekiyordum. Nabzımın 150'ye kadar çıktığını gördük. Aynı zamanda çarpıntım oldu. Şikayetlerin üzerine annem ve babam bir terslik olduğunu düşünüp beni hastaneye getirdi. Nefes alamama halim ve halsizliğim beni rahatsız etmeye başladı. Bugüne kadar diyabetle ilgili herhangi bir şikayetim olmamıştı ve koronavirüs sonrası diyabet hastası oldum. Koronavirüsün hafife alınacak bir durum olmadığını anlamış oldum. Diyabet olduğumu öğrenmem bende şok etkisi yarattı. Bu durum enfeksiyona bağlıydı ve aslında çok şaşırdım. Genç olduğum için bu beni üzdü. Koronavirüs açısından iyiyim, sağlığıma kavuştum ancak diyabet açısından üzgünüm."

'BÖBREK FONKSİYONLARI BOZULMUŞTU'

İrem'e ilk müdahaleyi yapan Medicana Çamlıca Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hacer Ofluoğlu, “İrem'in tomografisinde akciğer tutulumuna rastladık. Ateşi ve solunum sıkıntısı olması nedeniyle yatış önerdik. Yatışı yaptıktan sonra ise İrem'in kalp çarpıntılarının yüksek seviyede olduğunu gördük. Yatıştan sonra kliniğinin bir türlü düzelmemesi oksijen tedavisine yanıtının çok iyi olması nedeniyle ben metabolik sorunlar olabileceğini düşündüm. Kan gazı tetkiki yaptık. Bunun bir diyabetik tetiklenme olduğu kanısına vardım. Şekeri 380'e kadar çıkmıştı. Genç ve daha önce bir diyabet öyküsü olmayan bir hasta için bu derece yüksek bir kan şekeri beni çok şaşırttı. Tip 1 diyabet adını verdiğimiz diyabet tanısı konuldu. Ayrıca kandaki asit seviyesi çok yükselmişti. Böbrek fonksiyonları bozulmuştu" değerlendirmesinde bulundu.

ÖMÜR BOYU İNSÜLİN KULLANACAK

Tanı sonrası hastaya direkt damardan insülin tedavisi uyguladıklarını anlatan Endokrinoloji Uzmanı Dr. Safiye Arık, “İrem daha önceden bir diyabet öyküsü olmayan bir hastaydı. Yakın bir dönemde bir kan şekeri sonucu elimizde olmadığından yeni tanı diyabet olarak kabul ettik. Hastaya direkt damardan insülin tedavisi uyguladık. Bu hastalarda çok fazla sıvı kaybı olduğundan hidrasyon (sıvı desteği) desteği de gerçekleştirdik. Kan şekeri normal seviyeye gelinceye kadar bu tedaviye devam ettik. Genelde 4'lü insülin tedavisi şeklinde gidecek ve ömür boyu bunları kullanmak durumunda" değerlendirmesinde bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN