KOSGEB seralara destek veriyor mu?

KOSGEB seralara destek veriyor mu?

KOSGEB, seracılık desteği vermeye 2023 yılında da devam ediyor. Sera kurmak isteyen vatandaşlar, hibe desteği kredisi başvurusu yaparak sera kurabilir, destek ve teşviklerden fayda sağlayabilirler.

Sera, tarım üretiminin her mevsim yapılabilmesi ve bir yıl boyunca üretim sağlayabilmek için yapılmış, üstü kapalı, yapay alanlardır.
Bir sera, dış ortama kıyasla içerisinde daha sıcak bir iklim yaratır. Bu hapsolmuş havaya sera adı verilir.

Seralar, büyüme mevsimini uzatmak ve bitkileri sert hava koşullarından korumak için en uygun koşulları sağlamak adına kurulur, tarım ve bahçecilikte sık olarak kullanılır.

SERA NASIL KURULUR?

Sera kurmak için, takip edilmesi gereken belli adımlar vardır;
Alan Seçimi: Güneş ışığına iyi maruz kalan uygun bir yer olması gerekir özellikle su temini ve drenaj (tahliye borusu) tesislerine ulaşmalısınız ve çeşitli hava koşullarına maruz kalma, ağaçlara yakınlık gibi kriterleri göz önünde bulundurun.

Sera Yapısı: İhtiyaçlarınıza göre sera yapısı tipi seçin (cam, plastik, polikarbonat) ve çerçeveler, duvarlar, çatı panelleri gibi gerekli malzemeleri temin edin. Çekiç, tornavida, matkap gibi aletler edinin.

Temel: Toprak temelini sera tipine göre ayarlayın (beton taban, beton çerçeve) ve zemini düzleştirerek hazır hale getirin.

Havalandırma ve Gölgelendirme: Sıcaklığı ve hava çıkışını düzenlemek için pencereler, havalandırmalar gibi sistemler kurun ve ışık yoğunluğunu kontrol etmek için gölgelik kumaşlar, panjurlar ekleyin.

Sulama ve Elektrik Sistemleri: Bitkilere su temini için uygun bir sulama sitemi oluşturun ve aydınlatma ve ısıtma için uygun elektrik bağlantıları kurun.
İç Kurulum: Bitki yerleşimi için banklar, raflar yapılabilir ve gerektiği zaman ısıtıcıları, yetiştirme lambaları ve izleme sistemleri gibi ek malzemeleri kurun.

Seçtiğiniz sera tipine ve tasarımına bağlı olarak, bu maddeler değişebilir. Üreticinin talimatlarına uyulması ve profesyonel yardım alınması gerekir.

KOSGEB SERA KURMA ŞARTLARI NELERDİR?

KOSGEB seracılık hibe kredisinden faydalanmak isteyenler, belli şartları yerine getirmek durumundadır.

Krediden faydalanmak isteyen girişimcilerin, online girişimcilik kursuna katılmaları gerekir.
Eğitimi tamamladıktan sonra, KOSGEB projelerinin onaylanması gerekir.
Kişilerin, hangi nedenlerle ve amaçlarla kredi alacaklarını, Nace (sınıflandırma sistemi) kodları belirler.
Nace koduyla belirlendikten sonra, ürünlerin pazarlanıp saklanması konusunda, KOSGEB tarafından verilen hibelerden yararlanılır.
Krediye başvuru yapacak kişinin, herhangi bir kurumdan destek ödemesi almaması gerekir.
Sera olarak kullanılacak arazinin, sera kaydı olması gerekir.
Seranızı bu şartlar altında kurabilirsiniz.
KOSGEB Destekli Kredi Almak İsteyenler İçin Gerekli Belgeler

Sera hibe desteğinden yararlanmak isteyenlerin, ÇKS’ ye (Çiftçi kayıt sistemi) kayıtlı olması gerekir. Olmaması halinde bu krediden yaralanamaz. Diğer gerekli belgeler şunlardır;

T.C kimlik bilgileri
Örtüaltı kayıt sistemi
Adli sicil kaydı
Üretici çiftçi olduğuna dair belge
Proje bütçesi
Kamu personeli olunmaması gerekir.
Serayı oluşturacağı alana dair kira veya tapu sözleşmesi
Devletten destek almak isteyen seracılar, Devlet destekli sera kredilerine başvuru yapabilir, şartları ve faiz oranlarını öğrenebilirler.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN