Naomi Campbell'ın yardım kuruluşuna dava: Çok sayıda suistimal var

Naomi Campbell'ın yardım kuruluşuna dava: Çok sayıda suistimal var

Ünlü model Naomi Campbell'ın kurucusu olduğu yardım kurumuna, 'mali suistimal ve kötü yönetim' suçlamasıyla dava açıldı. Mütevelli üyeliğinden men edilen Campbell, adına sahte e-posta açıldığını iddia etti.

Model Naomi Campbell'ın kurucusu olduğu 'Fashion for Relief' adlı yardım kuruluşu hakkında, vakıfta biriken kaynağın yalnızca yüzde 8,5'inin hayır işleri için harcandığının tespit edilmesinin ardından fonların kötüye kullanıldığı gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

Geçen eylül ayında, İngiltere ve Galler'den bir gözlemcinin yardım fonlarının kötü yönetildiğini tespit etmesinin ardından Campbell, Fashion for Relief adlı yardım kuruluşunun mütevelli üyeliğinden men edilmişti.

Campbell, karara karşı yaptığı temyiz başvurusunda kimliğinin taklit edildiğini iddia etti. Campbell bu hayır kurumunu 2005 yılında, Katrina Kasırgası başta olmak üzere insani kriz mağdurları yararına bağış toplama amaçlı defileler düzenlemek üzere kurmuştu.

'ÇOK SAYIDA SUİSTİMAL İLE SUÇLANDI'

İngiltere'deki gözlemci kuruluş Charity Commission, 2016-2022 yılları arasında hayır kurumunun harcamalarının yalnızca yüzde 8,5'inin hayır amaçlı bağışlara gittiğini tespit etti. Üç yıl süren soruşturmanın ardından söz konusu kurum "çok sayıda suistimal ve/veya kötü yönetim örneği" ile suçlandı. Gözlemci, 54 yaşındaki modele hayır kurumu mütevellisi olmaktan beş yıl men cezası verdi.
Campbell'ın temsilcisi, gözlemcinin soruşturmasına sunulan bazı belgelerin yanıltıcı olduğunu ve Charity Commission avukatlarıyla iletişim kuran kişinin Campbell'ın kimliğine bürünerek sahte bir e-posta ayarlandığını iddia ediyor.

Denetleme kurulu, binlerce pound değerindeki yardım fonlarının Campbell için Cannes'da lüks bir otelde konaklamanın yanı sıra spa uygulamaları, oda servisi ve hatta sigara için kullanıldığını tespit etti.
Euronews Türkçe'de yer alan habere göre, Campbell, "Hayır kurumumun kontrolü bende değildi, kontrolü yasal bir işverenin ellerine bıraktım" dedi. "Neyi nasıl yaptığımı araştırıyoruz ve yaptığım her şey ve topladığım her kuruş hayır kurumlarına gidiyor" dedi.

Campbell'ın davası 7 Şubat Cuma günü görülecek. Modelin temsilcisi çarşamba günü yaptığı açıklamada "sorumluların hesap vermesini ve adaletin yerini bulmasını sağlamak" istediğini söyledi.

HAYIR KURUMU FESHEDİLDİ

Fashion for Relief, gözlemci soruşturmasının ardından feshedildi ve hayır kurumu sicilinden çıkarıldı. Halen aktif olan web sitesinde hayır kurumu New York, Londra, Cannes, Moskova, Mumbai ve Dar es Salaam'da moda girişimleri ve projeleri sunduğunu ve dünya çapında iyi amaçlar için 15 milyon dolardan (yaklaşık 460 milyon Türk Lirası) fazla para topladığını belirtti.

Komisyon, yaklaşık 344 bin sterlin (yaklaşık 11,5 milyon TL) tutarındaki paranın geri alındığını ve 98 bin sterlin (yaklaşık 3,3 milyon TL) tutarındaki yardım fonunun da korunduğunu açıkladı. Bu fonlar, diğer iki hayır kurumuna bağış yapmak ve ödenmemiş borçları kapatmak için kullanıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN