Önce hasat ediliyor ardından el emeğiyle tanelerine ayrılıyor! Sakarya’da hummalı üretim: Talep her geçen yıl artıyor

Önce hasat ediliyor ardından el emeğiyle tanelerine ayrılıyor! Sakarya’da hummalı üretim: Talep her geçen yıl artıyor

Sakarya’da yapılan hummalı üretim dikkat çekiyor. Önce hasat ediliyor ardından el emeğiyle tanelerine ayrılıyor. Kadın işçilerin elinden çıkan ürünler laboratuvar ortamından uzmanlarca özel işlemlerden geçirildikten sonra paketlenerek tüketiciye ulaşıyor…

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olan ve 1926 yılında Sakarya Arifiye’de kurulan enstitüde, doğal yöntemlerle yetiştirilen yerli sarı sert mısır çeşidinden un üretimi yapılıyor.

sakaryada-misir-unu-1.jpg

Hasat işlemleri bittikten sonra kadın işçilerin el emeği ile tanelere ayrılarak yıkanan mısırlar, belli ısıda kurutularak su değirmeninde un halini alıyor. Laboratuvar ortamında uzmanların özel işlemlerden geçirdiği mısır unları son olarak paketlenerek tüketiciye ulaştırılıyor.

Kendine özgü kokusu, rengi ve lezzeti ile talebin fazla olduğu glütensiz unun, mısır ekim alanın artırılması ile önümüzdeki yıl daha fazla üretilmesi amaçlanıyor.

2 YILDIR TALEP PATLADI

Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürü Bülent Cengiz, AA muhabirine, bu zamana kadar 30 civarında hibrit mısır çeşidini tescil ettirdiklerini belirtti. Sarı sert mısırını mümkün mertebede doğal şartlarda ürettiklerini vurgulayan Cengiz; gübre, ilaç ve diğer elementlerin en az şekilde kullanılarak tüketiciye en sağlıklı biçimde ulaştırılması için çalışmalarını yürüttüklerini aktardı.

sakaryada-misir-unu-2.jpg

Cengiz, mısır ununda glüten olmadığından sağlık bakımından hassasiyeti olanların çok fazla tükettiğini, ürünün A ve B vitaminleriyle magnezyum, kalsiyum ve çinko içerdiğini söyledi.

Mısır ununa olan talebin son 2 yılda patladığını vurgulayan Cengiz, "Gerek Sakarya gerek diğer illerimizden de yoğun talepler gelmekte. Önümüzdeki yıllarda bununla ilgili biraz daha ürün artışı yapmayı düşünüyoruz." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN