Prizlerdeki tehlikeye dikkat! Bunu yapmanın bedeli çok ağır olabilir! Hayatınız kabusa dönmeden önlem alın

Prizlerdeki tehlikeye dikkat! Bunu yapmanın bedeli çok ağır olabilir! Hayatınız kabusa dönmeden önlem alın

Günümüzde elektronik eşya olmayan ev kalmazken zaman zaman korkutan durumlarda yaşanabiliyor. Elektronik eşya kullananların dikkatli olması gerektiği vurgulanırken buna dikkat etmeyenlerin de başı fena halde yanacak. İşte elektronik eşyaların kullanımında dikkat edilmesi gereken kurallar…

Herkesin evinde bulunan elektronik eşyaların zaman zaman tehlikeli durumlar ortaya çıkardığı bilinmektedir. Günümüzde elektrik olmadan yaşamak da imkansız bir hale gelirken Elektronik eşyaların asla başıboş bırakılmaması gerektiği vurgulanıyor. Elektronik eşyaların prize takıp çıkartma işleminde vatandaşların dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. İşte elektronik eşyaların kullanımında dikkat edilmesi gereken kurallar…

PRİZLERDEKİ TEHLİKELERE DİKKAT!

Elektronik bir cihazın fişe takıldığında zaman zaman çıkan kıvılcım herkesi korkutur. Kıvılcımla birlikte ses çıkması durumunda vatandaşlar panik yapabiliyor. Bu problem genellikle fişi takarken takılan iletkenin atlama yapılması durumunda ortaya çıkmaktadır. Duvardaki bir prizin yerinden oynaması ya da fişi taktığınızda priz deliklerinin gevşek gözükmesi durumunda çıkan kıvılcım ve ses kaçınılmaz bir durum olarak görülmektedir.

coklu-priz.jpg

PRİZ DELİKLERİNİ KONTROL EDİN

Prizlerde çıkan kıvılcıma elektrik arkı adı veriliyor. Bu olayın meydana gelmesindeki temel neden ise prizlerdeki delikler olarak karşımıza çıkıyor. Elektrik arkı, gazların kıvılcım anında ortaya çıkması ile oluşan bir elektrik olayıdır. Akımın iletken olmayan bir hava tarafından iletilmesi durumunda elektriksel ark ortaya çıkıyor. Ark boşalması ise voltajın az olduğu tarafta ortaya çıkmaktadır. Bu kapsamda priz deliklerinin sıkı olmasına dikkat etmek gerekiyor. Prizlerin duvara sabitleme işleminde sıkı ve sabit bir konumda olduğunu kontrol etmeniz gerekmektedir.

priz-kullanmak.jpg

ELEKTRİK ÇARPMASI VE YANGIN ÇIKARABİLİR


Prizlerden çıkan kıvılcımdan korunmak için basit yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Ancak fişte ya da prizde ciddi boyutta kıvılcım oluşması ya da priz renginde değişiklik fark edilmesi durumunda bu ürünleri kesinlikle kullanmamanız gerekiyor. Bu durum elektronik ürünlerde geri dönülmez hasarlar meydana getirirken evde yangın çıkması gibi felaketle sonuçlanabilecek olayları da ortaya çıkarmaktadır.

priz-alev.jpg
TOPRAKLAMA OLMAMASI DURUMUNDA NELER YAŞANIR?

Evde bulunan elektronik eşyalar ve onların bütünlük sağladığı prizlerde herhangi bir elektrik kaçağı ya da kötü hava şartlarına bağlı yıldırım düşmesi gibi durumlarda ortaya çıkabilecek yüksek gerilimin toprağa aktarılması durumuna topraklama adı verilir.

priz.jpg
Prizlerde topraklama olmaması ise elektrik çarpması ya da yangın gibi büyük felaketlerle sonuçlanabilir. Bu tür bir felaketle karşılaşmamak için evde ya da binalarda topraklama yapılması gerekiyor. Elektronik cihazların kullanım ömrünün uzun olması için topraklama büyük bir öneme sahiptir. Bu kapsamda binalar da tesislerde ya da konutlarda zorunlu olarak tüm elektronik projelerde topraklama sistemi olması gerekiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN