Propaganda filmi ne zaman çekildi? Konusu ne, oyuncuları kimler? Kemal Sunal'ın son filmi

Propaganda filmi ne zaman çekildi? Konusu ne, oyuncuları kimler? Kemal Sunal'ın son filmi

Propaganda filmi gerçek mi? Yeşilçam'ın unutulmaz aktörlerinden Kemal Sunal'ın kariyerindeki son rol aldığı sinema filmi Propaganda, 5 Mart 1999 tarihinde gösterime girdi. Yönetmenliğini Sinan Çetin'in yaptığı filmde Kemal Sunal'ın yanı sıra Metin Akpınar, Ali Sunal, Meltem Cumbul, Rafet El Roman gibi isimler yer aldı. İşte, Propaganda filmi künyesi...

1948 yılında Türkiye'de yaşanan gerçek bir olaydan esinlenerek hazırlanan 'Propaganda' filmi, yapımcı ve yönetmen Sinan Çetin'in en ses getiren yapımları arasında yer alıyor. Film, siyasi otoritenin emriyle bir tel örgüsüyle ikiye bölünen bir köyün bu sınırla birlikte sosyal, duygusal ve manevi olarak da ikiye bölünmesinin ardından yaşanan bir hikayeyi anlatıyor.

1999 yapımı film aynı zamanda Kemal Sunal'ın oynadığı son sinema filmi özelliği taşıyor. 2000 yılında 'Balalayka' adlı filmin çekimleri için İstanbul'dan Trabzon'a gitmek üzere hayatında ilk kez uçağa binen ünlü oyuncu, kalp krizi sonucu 55 yaşında hayatını kaybetti.

5eaea54667b0a914d0981eba.jpg

MAHKEMEDEN 'PROPAGANDA' KARARI

Kemal Sunal'ın ailesi, Propaganda adlı filmden telif hakkı alamadıkları iddiasıyla Sinan Çetin'e ait Plato Film'e açtığı davayı kazandı. Mahkeme, 307 bin 502 liranın Sunal'ın ailesine verilmesine hükmetti.

İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne açılan davaya göre, 2000 yılında hayatını kaybeden Kemal Sunal, filmdeki oyunculuğu ve film üzerindeki haklarının düzenlenmesi için davalı Plato Film şirketiyle oyuncu sözleşmesi imzaladı.

İddiaya göre, Kemal Sunal, filmin hasılat geliri üzerinden 500 bin kişiye kadar yüzde 10, filmin diğer gelirlerinden de yüzde 10'unu alacaktı. Davaya konu film, televizyon kanallarında defalarca gösterildi, DVD ve CD satışları yapıldı. Ancak sözleşmeden doğan haklarına dair Kemal Sunal'a ve mirasçılarına herhangi bir ödeme yapılmadı.

Davanın karar duruşmasında mahkeme, Kemal Sunal'ın, filmin yurt içi ve yurt dışı televizyon kanallarındaki gösterimleriyle ilgili 295 bin 808 lira; CD, DVD kitap başta olmak üzere satışlardan elde edilen gelirlerden dolayı da 11 bin 694 lira olmak üzere toplam 307 bin 502 lira alacaklı olduğuna karar vererek, davalı Plato Film'in bu parayı Sunal ailesine ödemesine hükmetti.

PROPAGANDA FRAGMAN

PROPAGANDA KONUSU NEDİR?

Doğup büyüdüğü Hisli Hisar kasabasına Gümrük Muhafaza Müdürü olarak dönen Mehdi ve çocukluk arkadaşı Rahim'in ailelerinin kasabanın ortasından geçen sınır telleri ile parçalanan hayatları konu ediliyor.

Neredeyse yüzyıllardır birlikte yaşayan Hisli Hisarlıların altüst olan sosyal yaşamlarını, aşklarını, ticaretlerinin önünde duran dikenli telleri ve merkezi otoriteye karşı hayatlarını nasıl savundukları anlatılıyor.

1948 yılında yaşanan bu trajikomik öykünün yarım asırdır çok fazla değişime uğramadığına tanık oluyorsunuz. Bu arada Mehdi'nin oğlu Adem ile Rahim'in kızı Filiz arasındaki tutkulu aşk, aralarından geçen sınır çizgisi nedeniyle iyice imkansızlaşıyor.

PROPAGANDA NE ZAMAN ÇEKİLDİ, NE KADAR İZLENDİ?

Siyasi ve dram türündeki Propaganda filmi, 5 Mart 1999 tarihinde vizyona girdi. 1 saat 50 dakika süren film, sinema salonlarında 200 bin 612 kişi tarafından izlendi ve gişede 260 bin 159 TL gelir elde etti. Filmin IMDB puanı 10 üzerinden 7.1 olarak gerçekleşti.

Propaganda filmi dijital ortamda Youtube ve Bein Connect üzerinden bilgisayar, mobil cihazlar ya da akıllı televizyonlardan (smart tv) izlenebilir.

PROPAGANDA KAMERA ARKASI

PROPAGANDA OYUNCULARI KİMLER?

Plato Film'in yapımcılığını üstlendiği, Sinan Çetin ve Gülin Tokat'ın senaryosunu kaleme aldığı, Sinan Çetin'in ayrıca yönetmen koltuğuna oturduğu Propaganda filmi oyuncu kadrosunda; Kemal Sunal (Mehdi), Metin Akpınar (Rahim), Meltem Cumbul (Filiz), Rafet El Roman (Adem), Meral Orhonsay (Şahane), Ali Sunal (Mahmut), Nazmiye Oral (Azamet), Müge Oruçkaptan (Nazmiye), Berfi Dicle (Melek), Kenan Baydemir (Hamdi), Nail Kırmızıgül (Kopuk Yaşar), Turgay Aydın (Cemil), Cem Safran (Abuzer), Zaven Çiğdemoğlu (Deli Selami), Baycan Baybur (Komiser Muavini), Ayşegül Yurdakul (Köylü Kadın), Cengiz Deveci (Belediye Başkanı), Özcan Pehlivan (Asker), Bahar Uçan (Şadiye), Sultan Yılmaz (Rahim'in Annesi), Ahmet Tok (Genç Köylü), Üzeyir Tok (Selçuk), Turgut Giray (Cemil), Sinan Çetin (Çoban) gibi isimler yer alıyor.

PROPAGANDA FİLMİ GERÇEK Mİ, NEREDE ÇEKİLDİ?

1948 yılında gerçek yaşanan bir hikayeden yola çıkılarak çekilen Propaganda filminin çekimleri Aksaray'ın Yalman köyünde yapıldı.

Propaganda filminden 1 yıl sonra Balalayka adlı yeni filmin çekimleri için İstanbul'dan Trabzon'a uçakla seyahat edeceği sırada kalp krizi geçiren Kemal Sunal'ın hayatını kaybetmesi, Yalman köyünde yasa boğmuştu. Yalman Köyü Muhtarı Remzi Uçan, "Köyümüzde 40 gün süren çekimlersırasında yakından tanıma fırsatı bulduğumuz Kemal Sunal, efendiliği ve mütevazi kişiliğiyle hepimizin gönlünde taht kurmuş, köylüler tarafından kardeş gibi sevilmişti" açıklamasında bulunmuştu. Remzi Uçan, Kemal Sunal'ın anısının yaşatılması için Köy İhtiyar Heyeti'nin kararıyla, filmin çekiminde kullanılan Keltepe Caddesi'nin adının Kemal Sunal Caddesi olarak değiştirildiğini aktarmıştı.

PROPAGANDA FİLM AFİŞİ

propaganda-film-afis1.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN