SGK yeni sistemi açıkladı! Bu hastalıklara dikkat! Şartları sağlayanlar erken emekli olabiliyor

SGK yeni sistemi açıkladı! Bu hastalıklara dikkat! Şartları sağlayanlar erken emekli olabiliyor

Sosyal Güvenlik Kurumu yeni sistemi açıkladı. Emeklilik mevzuatı kapsamında çalıştığı yerde sağlığı bozulan vatandaşlar için yeni bir sistem uygulanacak. Mevzuatta yer alan hastalığa yakalanan kişiler prim ve yaş şartına bakılmadan emekli olacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik mevzuatında değişiklik yaptı. Çalışan kişilerin çalıştığı kurumda sağlıklarının bozulması durumunda emeklilik hakkı elde ettiklerini belirtti. Yeni sistem doğrultusunda bazı hastalığa yakalanan kişilerin prim ve yaş şartına bakılmadan emekli olabileceği söylendi.

SAĞLIK PROBLEMLERİ YAŞ ENGELİNİ ORTADAN KALDIRDI

Sağlık koşulları nedeniyle erken emekli olan kişilere malulen emekli denmektedir. Malulen emeklilik kapsamında kişilerin belli bir süre çalışması ile SGK mevzuatında yer alan hastalıklardan birine yakalanmasıyla kişinin sağlık problemini rapor etmesi durumunda erken emekli olabiliyor. İş gücünün yüzde 60'ını kaybeden kişiler erken emekli olabilmektedir.

KİMLER MALULEN EMEKLİ OLABİLİR?

Malulen emekli olmak isteyen kişilerin belirlenen şartları sağlıyor olması gerekmektedir. Bu şartlar şu şekildedir:

Malulen emekli olmak isteyen kişilerin SGK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı içerisinde yer aldığına bakılmadan sigortalılık süresini 10 yılı geçmesi gerekmektedir. Özel durumlarda bu 5 yıl olarak da kabul edilmektedir.

10 yıllık çalışma süresi içerisinde kişilerin 1800 günlük prim tutarının yatırılması gerekmektedir.

Malulen emekli olacak kişilerim çalışmaya başladıktan sonra hastalıklarının ortaya çıkması gerekir.

Malulen emeklilik için kişilerin iş kaybının en az yüzde altmış olması ve bu durumun sağlık raporu ile ispat edilmesi gerekir.

MALULEN EMEKLİLİĞE NEDEN OLAN HASTALIKLAR NELERDİR?

Bu hastalıklara dikkat

GÖZ HASTALIKLARI

Göz hastalıkları malulen emeklilik için belirlenen ilk sağlık problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kişide bulunan görme azlığı ve retina kanamaları olması durumunda şartları sağlayan kişiler sağlık problemini raporla ispatlanması durumunda emekli olabilmektedir.

İŞİTME VE DENGE KAYBI, KAN VE CİLT HASTALIKLARI

Yardım almadan ayakta durmasını engel olan denge bozuklukları, işitme kaybı ve annemi gibi rahatsızlıklarla birlikte Behçet hastalığı gibi cilt problemleri de malulen emeklilik kapsamında yer almaktadır.

ORGAN YETMEZLİĞİ VEYA NAKLİ

Çeşitli sebepli kanamalar(ağız, anüs), siroz, organ nakli, kalp yetmezliği, organ kaybı, kalp nakli, böbrek nakli ve akciğer nakli gibi nedenlerle kişiler malulen emekli olabilmektedir.

DİĞER ÇEŞİTLİ HASTALIKLAR

Tüberküloz, AIDS, Beyin felci, Parkinson, MS hastalığı ile Beyin Tümörleri malulen emeklilik kapsamında yer alan hastalıklardan bazılarıdır.

erken emeklilik

PSİKOLOJİK RAHATSIZLIKLAR

Bazı psikolojik rahatsızlıklarda malulen emeklilik kapsamında yer almaktadır. Kişilere şizofreni, Epilepsi ve Demans tanılarının koyulması ile malulen emeklilik olma hakları bulunmaktadır.

KANSER HASTALIKLARI

Ülkedeki ciddi sağlık problemlerinden biri kanser hastalıkları olurken yumuşak doku kanseri, cilt kanseri, lösemi, lenfoma, penis kanserleri, akciğer kanseri, mide kanseri, kalın bağırsak kanseri, tiroid bezi kanseri, ince bağırsak kanseri, testis kanseri, prostat kanseri, meme kanseri, mesane kanseri, sinir sistemi ve safra kesesi ile safra yolları hastalıkları malulen emeklilik kapsamında yer almaktadır.

ERKEN EMEKLİLİK ŞEKER HASTALIĞI İLE MÜMKÜN MÜ?

SGK tarafından malulen emekli olmak isteyen vatandaşların belirlenen şartları sağlıyor olması gerekmektedir. Bu kapsamda hastalığın çalışmaya başladıktan sonra ortaya çıkması gerekirken iş kaybının da yüzde altmış oranında olması gerekmektedir. Şeker hastalığı için de belirlenen şartlar kapsamında bir değerlendirme yapılmaktadır.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN