Şifa değil zehir oluyor! Zeytinyağında sakın bu hataya düşmeyin: Uzun dönemde kansere bile neden oluyor

Şifa değil zehir oluyor! Zeytinyağında sakın bu hataya düşmeyin: Uzun dönemde kansere bile neden oluyor

Mutfaklarımızın vazgeçilmezi olan zeytinyağı, sağlık açısından da oldukça faydalı ve gerekli bir besin. Ancak zeytinyağı alırken bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Aksi taktirde şifa değil zehir oluyor…

Sağlık açısından çeşitli faydaları bulunan zeytinyağı; karaciğeri temizliyor, sindirimi kolaylaştırıyor, metabolizmayı hızlandırıyor. Cildi güzelleştiren zeytinyağı aynı zamanda saç bakımında kullanılıyor, diyabete iyi geliyor, kan basıncını düzenleyerek stresi de azaltıyor. Bu kadar fazla faydası bulunan zeytinyağı dikkat edilmediğinde ise adeta zehir saçıyor…

BU OYUNA DİKKAT

Sağlık açısından bu kadar faydalı olan zeytinyağının fiyatı da yüksek. Bu yüzden ucuza mal etmek isteyen bazı fırsatçılar yapı bakımından zeytinyağına benzeyen kanola yağını piyasada zeytinyağı olarak satışa sunuyor. Ancak kanola yağının kokusu ve rengi yoktur. Bu yüzden zeytin ağacının yapraklarıyla aroma elde edilerek kanola yağının içine karıştırılmakta ve bu yöntemden dolayı zeytinyağından ayırt etmesi zorlaşmaktadır.

Zeytinyağının maliyeti yüksek olduğu için içine pamuk yağı, ayçiçeği yağı veya fındık yağı gibi ucuz yağlar da karıştırılıyor. Bu sayede miktar artarken maliyet azaltılmış oluyor.

hileli-zeytinyagi-3.jpg

KANSERE KADAR GÖTÜRÜLÜYOR

Asidik derecesi 8 olan yağlar ısıtılıp yüksek derecede asit oranı 1’e kadar indirilmekte ve sızma şeklinde piyasaya sürülmektedir. Bu oldukça tehlikelidir ve uzun vadeli tüketimde kansere dahi sebep olabilmektedir.

Hileli ürünü anlamanın ise çeşitli yolları bulunuyor. İlk olarak dondurulan zeytinyağı dolaptan çıktığında hızlı eriyorsa sahtedir. Ancak blok şeklinde eriyorsa bu onun hakiki olduğunu gösterir. Bunun yanı sıra sahte zeytinyağını anlamak için tuz ruhu kullanabilirsiniz. Tuz ruhu katılan zeytinyağı rengini koruyorsa hakikidir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN