Aydın’da sıfır kilometre aldığı 2024 model Hyundai Tucson ile kaza yapan Fırat Soncul, hava yastıkları açılmayınca yargıya başvurdu. Aracında üretim hatası olduğunu savunan Soncul, Hyundai’ye 5.5 milyon TL’lik tazminat davası açtı.

ARAÇTAKİ HAVA YASTIKLARI AÇILMADI, MAHKEMENİN YOLUNU TUTTU
Aydın’da yaşayan Fırat Soncul, henüz kısa süre önce sıfır kilometre olarak satın aldığı 2024 model Hyundai Tucson marka SUV aracıyla Aydın-Denizli otoyolunda ciddi bir trafik kazası geçirdi. Saatte 110 kilometre hızla seyrederken önünde seyreden aracın ani fren yapması üzerine kendisinin de frene bastığını, ancak aracın durmadığını belirten Soncul, önündeki araca çarptığını söyledi. Kazanın ardından araçta bulunan 12 hava yastığının hiçbiri açılmadı.
Olay sonrası araçta ciddi hasar meydana geldiğini belirten Soncul, hem aracın fren sisteminin tepkisiz kalması hem de hava yastıklarının devreye girmemesi nedeniyle aracın kusurlu üretildiğini ileri sürdü. Soncul, yaşanan kazayı şans eseri hafif yaralarla atlattı.
GİZLİ AYIP İDDİASIYLA DAVA AÇTI
Kazanın ardından yaşadığı durumu Hyundai firmasına ilettiğini, ancak şirketin herhangi bir kusur kabul etmediğini ifade eden Soncul, yaşadığı mağduriyetin ardından yasal yollara başvurma kararı aldı. Avukatı aracılığıyla Aydın Tüketici Mahkemesi’ne başvuran Soncul, "gizli ayıplı ürün" satıldığı gerekçesiyle üretici firma Hyundai’ye karşı 5 milyon 500 bin TL’lik tazminat davası açtı.
Dava dilekçesinde 2 milyon 799 bin TL araç bedeli, 300 bin TL maddi tazminat ve 2 milyon 400 bin TL manevi tazminat talep edildi. Fırat Soncul’un avukatı, aracın can güvenliğini tehdit edecek düzeyde üretim hataları taşıdığını iddia ederek, dava sürecinin takipçisi olacaklarını bildirdi.

“KUSURU KABUL ETMEDİLER, HUKUKİ SÜRECE BAŞVURDUM”
Fırat Soncul, yaptığı açıklamada “Aracı satın alırken 12 hava yastığına sahip olması ve yüksek güvenlik donanımı nedeniyle tercih ettik. Ancak kazada hiçbir hava yastığı açılmadı. Üstelik fren sistemi de yeterince tepki vermedi. Şirketle görüştüm ama kusurlarını kabul etmediler. Bu durumun sadece bana özel olmadığını düşünüyorum. Başkalarının da mağdur olmaması için hakkımı yasal yollardan arıyorum” dedi.
ARAÇTA ÜRETİM HATASI İDDİASI
Fırat Soncul, aracın üretiminde sistemsel bir hata olabileceğine dikkat çekerek, Hyundai Tucson’un aynı model ve serilerinde benzer problemler yaşanabileceğini öne sürdü. “Böylesine donanımlı ve yüksek güvenlik vaadiyle satılan bir araçta böylesi bir zafiyet kabul edilemez” diyen Soncul, davayı sonuna kadar sürdüreceğini ifade etti.
MAHKEMEDEN EMSAL KARAR ÇIKABİLİR
5 milyon 500 bin TL'lik bu dava, Türkiye'de otomotiv sektöründe tüketici hakları açısından önemli bir emsal oluşturabilir. Tüketici mahkemesinden çıkacak karar, sıfır araç alan vatandaşlar için üretici firmaların sorumluluğunu yeniden gündeme getirebilir.
