Türk bilim insanları ortaya çıkardı: Yaşlanmayı geciktiriyor

Türk bilim insanları ortaya çıkardı: Yaşlanmayı geciktiriyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde yapılan çalışmada, solucan gübresinin yaraları çok hızlı bir şekilde kapattığı, yaşlanmayı geciktirdiği, kırışıklığı giderdiği, cilt lekelerini önlediği tespit edildi. Yakın zamanda solucan gübresinin kozmetik ürünlerinde kullanılması planlanıyor. İşte, solucan gübresinin faydaları...

Tarımda kullanılan solucan gübresi, özellikle kozmetik sektöründe yeni bir çağ açabilir. İnsan sağlığına faydalı olduğu ortaya çıkan solucan gübresi, hücreleri hızla yenilemesi dolayısıyla yaraların kapanmasına yardımcı olduğu ortaya çıktı.

SOLUCAN GÜBRESİ NEDİR?

Solucan gübresi bir çeşit doğal organik gübredir. Solucanlar, toprağa atılan ve çürümeye başlayan bitki artıklarını, gece toprağın içinde açtıkları kanallara taşıyarak beslenirler. Beslenmeleri sonucunda dışkılarından humus oluşur ve oluşan bu humus toprak verimliliğinin artmasında önemli rol oynar.

Solucan gübresi bulunan toprakta solucanlar, her zaman yeni kanallar açarak toprağın sürekli havalanmasını ve yağmur sularının birikmesini sağlarlar. Ayrıca toprağın su tutma kapasitesini arttırıp, toprakta yetişen bitkilerin zararlı bakterilere karşı direncini yükseltir.

worm-hands.jpg

SOLUCAN GÜBRESİ'NİN İNSAN SAĞLIĞINA FAYDALARI NELER?

Türk bilim insanları, fareler üzerinde yapılan deneylerde solucanların yarayı çok hızlı bir şekilde iyileştirdiğini tespit etti. Alt yapı hazırlıkları yapılan çalışmanın 2022 yılının son aylarına doğru tamamlanması planlanıyor.

Elde edilen ürünün yaşlanmayı geciktireceği, kırışıklığı gidereceği ve leke karşıtı bir ürün olması öngördüklerini dile getiren Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Tutar şunları söyledi:

"Solucanlardan elde edeceğimiz farklı ekstraktların özellikle yaşlanma geciktirici, kırışık önleyici, leke karşıtı gibi ürünlerle alakalı olarak ürün geliştirme çalışmalarına başlanacak.

Kimyager Tuğçe Şeran ile birlikte yürütülen çalışmada literatür toplama, ekstraksiyon metotlarının standartize edilmesi ve ürün elde edilmesi uygulamalarına geçilecek."

SOLUCAN GÜBRESİ NE İŞE YARAR?

Doç. Dr. Tutar, solucanlardan elde edilen verilerin hücreleri yenileyici özelliği olduğunu saptadıklarını belirterek, "Bizim daha önce yaptığımız bir doktora çalışmasından yola çıkarak bu çalışmaya karar vermiştik. Deney hayvanlarında yara yeri iyileştirme etkilerini araştırdığımız çalışmada çok önemli sonuçlar elde ettik.

Buradan yola çıkarak hücreleri çok hızlı yenileyebilen bu solucanlardan elde edilen ekstraktların neden insanlarda hücre yenileme, yaşlılığı geciktirici gibi etkilerinin olup olmayacağı sorusu üzerine bu çalışmayı da başlattık ve yol kat ettik" şeklinde konuştu.

istock-000011176568small-001.jpg

SOLUCAN GÜBRESİ NE ZAMAN KOZMETİKTE KULLANILACAK?

Doç. Dr. Uğur Tutar, ilk ürünü 1 yıl sonra elde etmeyi hedeflediklerini dile getirerek, "Biz burada yaklaşık 1 yıl gibi bir süreç öngörüyoruz. Bu yıl itibariyle ön çalışmaları ve denemeleri gerçekleştirdikten sonra laboratuvar aşaması var. Analiz aşamaları var. Burada analiz verilerini de elde ettikten sonra çeşitli denemeler gerçekleştireceğiz. Bizim öngörümüz yaklaşık 2022 yılının sonu itibariyle ilk ürünümüzü elde etmiş olacağız" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN